ΑΡΧΙΚΗ UNCATEGORIZED

Η Μυρσίνη Λαμπράκη στο εστιατόριο Ιώδιο

 

AD: mytest

ΙΩΔΙΟ

VALUE FOR MONEY

Κριτική από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

Ένα εστιατόριο με εμμονή στην ελληνική, πρώτη ύλη και αστείρευτη, δημιουργική διάθεση

Μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας, η τρατορία αυτή έχει καταφέρει με έναν μαγικό τρόπο και με αμείωτη ένταση να εναλλάσσει την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της θάλασσας με τον πειραματισμό και τη δημιουργική σύνθεση νέων πιάτων, γεγονός που την τοποθετεί στα εστιατόρια με σταθερή πορεία στο γαστρονομικό στερέωμα της Αθήνας.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από τρία χρόνια που είχα να επισκεφθώ το ΙΩΔΙΟ, δεν θυμόμουν και πολλά από το μενού και τα πιάτα, αλλά είχα καλά τυπωμένο στο μυαλό μου το χαμόγελο, το πάθος του για ευζωία και την εμμονή του στην εξαιρετική πρώτη ύλη του ιδιοκτήτη Κώστα Τσαλπατούρο.

Το περιβάλλον ήταν περίπου όπως το θυμόμουν -ήρεμο και χαλαρό-, έτσι ώστε να αφήνει το προβάδισμα στο φαγητό.

Για σαλάτα διαλέξαμε την πιο απλή στο κόσμο: Μικρά, μακρόστενα, ολόγλυκα ντοματίνια Κρήτης, στολισμένα με την ευγενική οξύτητα του γαύρου και της κάππαρης. Η αχινοσαλάτα με εξέπληξε ευχάριστα με την extreme μεν, αλλά διακριτική δε πρόταση σερβιρίσματός της: Ελάχιστη τριμμένη ντομάτα και μυρωδικά. Το ποδαράκι χταποδιού καπνίζεται επιτόπου και σερβίρεται σε αέρινες φετούλες, γαργαλώντας την όρεξή μας για ένα υψηλόβαθμο τσίπουρο.

Ο λιλιπούτειος γόνος καλαμαριού, μαγειρεμένος με αριστοτεχνικό τρόπο σε ένα πλούσιο φρικασέ με άγρια χόρτα και σαφράν, σαγήνεψε τον ουρανίσκο μας. Ακολούθησε ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και περίπλοκο πιάτο, που μας ταξίδεψε στα πελάγη της θαλασσινής γαστρονομίας. Τραγανά φιλετάκια από φρεσκότατο μπαρμπούνι με σάλτσα κάππαρης και ακομπανιαμέντο ενός υπέροχου, βελούδινου πουρέ από σελινόριζα και φρέσκο βούτυρο. Το ριζότο με καραβιδόψιχα, κίτρινη κολοκύθα και μπόλικο, τριμμένο, καπνιστό τυρί στην αρχή, σε προτρέπει να πεις « Θεέ μου, τι υπερβολή!». Με την πρώτη μπουκιά, όμως, αντιληφθήκαμε τι ξεχωριστό έχει αυτό το πιάτο, γεγονός που το φέρνει πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Η στραπατσάδα με τις γαρίδες σηκώνει βελτίωση, αλλά είναι το μόνο για το οποίο δεν ανησυχώ, καθώς σε αυτό το εστιατόριο τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και η ομάδα της κουζίνας με σεφ τον Μάρκο Πατεράκη παίρνουν στα σοβαρά και πραγματεύονται με αληθινό κέφι το θέμα του γαστρονομικού πειραματισμού και της εξέλιξης.

 

INFO (Αυτό να γίνει με βάση το στήσιμο)

Κουζίνα: Ελληνική-Μεσογειακή

Ανοιχτά: Καθημερινά έως 01:00, Σάβ. & Κυρ. από το μεσημέρι.

Κλειστά Δευτ. βράδυ.

Λεωφ. Αχιλλέως 119Β,

Π. Φάληρο

Τηλ. 210 9884258

Τιμή: €25-35/το άτομο με κρασί

 

Βαθμολογία

Φαγητό 9

Service 8

Φωτισμός 9

Κάβα 10

Περιβάλλον-Διακόσμηση 7

 

Πληροφορίες

Parking Όχι

Χώρος καπνιζ. Όχι

Πισ/κες. Κάρτες Ναι

Φιλικό στο παιδί Ναι

Κρατήσεις Ναι