Καλπάζει η ακρίβεια: «Αλμυρή» η βασιλόπιτα την φετινή Πρωτοχρονιά – Πού κυμαίνονται οι τιμές

Οι καταναλωτές θα στραφούν σε παραδοσιακές, οικονομικές λύσεις
Αυξημένο σε σχέση με πέρσι παρουσιάζεται το κόστος για πολλά είδη απαραίτητα για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, με πρώτη και καλύτερη τη βασιλόπιτα.
Φέτος, η τιμή της βασιλόπιτας είναι αυξημένη μεσοσταθμικά κατά 6%. Στους φούρνους η βασιλόπιτα σε μορφή κέικ πωλείται από 14 μέχρι 17 ευρώ το κιλό, και στα ζαχαροπλαστεία από 15 μέχρι 18. Το τσουρέκι μέχρι 12 ευρώ το κιλό στους φούρνους, μέχρι 13 ευρώ στα ζαχαροπλαστεία και στο «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ μέχρι 8 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα, «χρυσάφι» το κρέας, «πικρά» τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.
Οι επαγγελματίες διαβεβαιώνουν ότι έχουν απορροφήσει το κόστος της παραγωγής. «Είναι οι περσινές τιμές. Γιατί μια αύξηση ένα ευρώ κατά κιλό, συγκριτικά με πέρσι, δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος των πρώτων υλών. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο στη σοκολάτα είχαμε μια αύξηση της τάξης του 15%. Στα βούτυρα δεν έχει σταματήσει η αύξηση τον τελευταίο χρόνο. Έχει ξεπεράσει το 30%. Αν προσθέσουμε και τα υλικά συσκευασίας, ακόμη ξεφεύγει περισσότερο», είπε ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Οι καταναλωτές, με τη σειρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να στραφούν σε παραδοσιακές, οικονομικές λύσεις. Πολλοί επιλέγουν να μην αγοράσουν τη βασιλόπιτα, αλλά να την φτιάξουν μόνοι τους στην κουζίνα τους.
Η Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» εξέδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές, τους οποίους συμβουλεύει να επιλέγουν καταστήματα με καλή φήμη και διασφαλισμένη ποιότητα. Για εκείνους που θα προτιμήσουν να φτιάξουν γλυκά στο σπίτι, η σύσταση είναι να προμηθευτούν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, όπως αγνό μέλι, αλεύρι και ξηρούς καρπούς.