ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Σε ξέφρενο ράλι η τιμή του ελαιόλαδο – Πονοκέφαλους στους καταναλωτές

Παραγωγοί αποδίδουν την έκρηξη της τιμής του ελαιόλαδου στη μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ξέφρενη είναι η πορεία ανόδου στην τιμή του ελαιόλαδου, με τους καταναλωτές να περιέρχονται σε απόγνωση.

AD: mytest

Με την τιμή να ξεκινάει στα 9 ευρώ από τον παραγωγό και να φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ έως και 14 ευρώ, αποτελεί εφιάλτη για τα νοικοκυριά.  «Αντί για λάδι θα βάζουμε… τσάι στο φαγητό» λέει σκωπτικά μία νοικοκυρά μιλώντας στο ΟΡΕΝ.«140 ευρώ τον τενεκέ, πληρώνουμε, ενώ είχε 90», λέει άλλος καταναλωτής

Ωστόσο ο κ. Απόστολος Ραφτόπουλος πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών ΓΣΕΕ, αποκαλύπτει ότι εταιρείες που είχαν αποθηκεύσει ελαιόλαδο από περασμένες χρονιές κερδοσκοπούν εις βάρος του καταναλωτή.Παραγωγοί αποδίδουν την έκρηξη της τιμής στη μειωμένη παραγωγή στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.



Στο ρεπορτάζ του OPEN, βλέπουμε συγκριτικά παραδείγματα που αποτυπώνουν τον τετραπλασιασμό στην τιμή λίτρου του ελαιόλαδου μέσα σε μια διετία και όλα αυτά, την ώρα που παραγωγοί πέφτουν ολοένα και συχνότερα θύματα κλοπής της σοδειάς τους.

Εθνική «τραγωδία»: 170 ευρώ το δοχείο! Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο…

Είδος πολυτελείας αναμένεται να γίνει το ελαιόλαδο καθώς η φετινή παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 70% με αποτέλεσμα η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 170 ευρώ για ένα δοχείο.

«Η τιμή που φεύγει το λίτρο το λάδι από το χωράφι φτάνει και τα 9 ευρώ, ενώ τα ελαιοτριβεία αυτή τη στιγμή πωλούν το λάδι 10 ευρώ το λίτρο. Αν κάποιος επιθυμεί να αγοράσει ένα δοχείο ελαιόλαδο θα πρέπει να καταβάλλει μέση τιμή 170 ευρώ κατατάσσοντας το ελαιόλαδο σε είδος πολυτελείας.

Δείτε επίσης: Εκτοξεύτηκε η τιμή του ελαιόλαδου και πολίτες βγήκαν στο κέντρο της Αθήνας να μαζέψουν ελιές

Για την ίδια ποσότητα πέρυσι ο καταναλωτής θα έπρεπε να καταβάλλει 90-100 ευρώ», λέει στο arcadiaportal.gr ο MSc Γεωπόνος Παναγιώτης Κολοκοτρώνης. «Καταλαβαίνουμε ότι οι ποσότητες που θα αγορασθούν από τα νοικοκυριά θα είναι κατά 50% μειωμένες και το λάδι θα εκλείψει από πολλά ελληνικά νοικοκυριά», προσθέτει.

Η κλιματική αλλαγή, οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια, έχουν οδηγήσει πολλούς ελαιοπαραγωγούς σε αδιέξοδο. «Πονοκέφαλος για τους παραγωγούς δημιουργείται και από την έλλειψη εργατικών χεριών αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον εργασίας. Με 50-60 ευρώ μεροκάματο, με πληρωμένα τα μεταφορικά και τους καφέδες, κανείς δεν πάει να εργασθεί στα χωράφια», σημειώνει το arcadiaportal.gr.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, τα δέντρα δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν πριν την ανθοφορία και κατά συνέπεια οι ζημιές στα ελαιόδεντρα από τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν θα αποζημιωθούν.




Σε άμεσο κίνδυνο ο «εθνικός χρυσός» – Έρχεται ο αφανισμός της φέτας!
Το ράλι των ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται, με βασικά προϊόντα να βλέπουν σημαντικές αυξήσεις. Η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθεί όσο προχωράμε προς τον Χειμώνα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να προχωρούν σε περικοπές ακόμα και βασικών ειδών διατροφής, όπως είναι η φέτα.

Μπορεί πριν από κάποιους μήνες να μην έλειπε από το οικογενειακό τραπέζι, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία και όπως προειδοποιεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ), φαίνεται πως η φέτα περνά κρίση.

Η ΕΔΟΦ σε επιστολή της προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φέτα και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της και κατηγορεί την ηγεσία για αδράνεια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ, κ. Ιωάννης Βιτάλης, η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται.