ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αρωματική τυρόπιτα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με βασιλικό, φέτα και γιαούρτι έτοιμη σε 5′

Θα σας τρέξουν τα σάλια

Αρωματική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και γέμιση από τυρί φέτα, γιαούρτι και μυρωδικά έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο. Μία συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου που θα λατρέψουν όλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την λαχταριστή τυρόπιτα της γιαγιάς.

AD: mytest

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 3 αβγά
  • 120 ml γάλα
  • ½ κ.σ. βασιλικό
  • ½ κ.σ. μαντζουράνα
  • ½ κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • λίγο αλάτι
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα, χοντροτριμμένη
  • 250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 11-12 φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
  • 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, τα αβγά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το βασιλικό, τη μαντζούρα, τη ρίγανη, το μαϊντανό και χτυπάμε με αναδευτήρα.
  •  Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, το ανθότυρο, τη φέτα, ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα τυριά και τα μυρωδικά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  •  Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 40Χ31 εκ. Αλείφουμε με βούτυρο ένα-ενα τα μισά φύλλα της συσκευασίας και τα τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού.
  •  Απλώνουμε τη γέμιση στο σκεύος και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα κρούστας, που προεξέχουν.
  •  Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα της συσκευασίας και τα βάζουμε από πάνω. Διπλώνουμε προσεκτικά τα φύλλα κρούστας προς τα μέσα και περνάμε το τελευταίο φύλλο με λίγο βούτυρο ακόμα.
  •  Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα και τη ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά.

Τυρόπιτα κουρού από τον Γιώργο Τσούλη: Το μυστικό κρύβεται στο φύλλο!

Ο αγαπημένος μας σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει μια συνταγή που όλοι αγαπάμε. Τυρόπιτα με ζύμη κουρού που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε τυρόπιτα χωρίς γλουτένη από τον Άκη Πετρετζίκη

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 250 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 αυγό, medium
  • 200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κρόκοι αυγού (medium), αραιωμένοι με λίγο νερό, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • 5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι και το βούτυρο. Φορώντας γάντια μιας χρήσης, αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο με το αλεύρι ανάμεσα στα δάχτυλά μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα και να αποκτήσει κίτρινο χρώμα.

Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι, το αλάτι και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε μια λεία και μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα δίσκου, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο, για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το κασέρι, το γιαούρτι, τη ρίγανη, το θυμάρι και το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Πασπαλίζουμε 2 λαδόκολλες με λίγο αλεύρι. Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι ζύμης επάνω στη μια λαδόκολλα και πασπαλίζουμε και αυτό με λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας, το πατάμε λίγο με τα χέρια και με έναν πλάστη, αρχίζουμε να το ανοίγουμε μέχρι να φτάσει πάχος 3 χιλιοστών. (αν δούμε ότι κολλάει τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι).

Κόβουμε τη ζύμη με ένα πιάτο ή ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια, διαμέτρου 20 εκ. και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Τοποθετούμε τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης στον πάγκο εργασίας. Προσθέτουμε περίπου 2 κ.σ. από τη γέμιση στη μια πλευρά, αφήνοντας λίγο κενό περιμετρικά.

Αλείφουμε όλη την περίμετρο με λίγο νερό, διπλώνουμε την κάθε τυρόπιτα στη μέση, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι, ώστε να κλείσουν καλά.

Μεταφέρουμε τις τυρόπιτες σε ένα ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τις αλείφουμε με το άλειμμα κρόκου.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.