Ο παράδεισος της γεύσης: Οι 5 καλύτεροι προορισμοί για ποιοτικό φαγητό, κοντά στην Αθήνα

Αγαπημένοι μας foodies, το παρακάτω άρθρο είναι για εσάς!
Αγαπημένοι μας foodies, το παρακάτω άρθρο είναι για εσάς! Αγαπάτε το καλό φαγητό και τις εκδρομές και θέλετε να τα συνδυάσετε; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές κοντά στην Αθήνα για να γευτείτε εκλεκτά πιάτα και γεύσεις σε συνδυασμό με μπόλικο πράσινο και ηρεμία.
Πάμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι προορισμοί!
Οι 5 καλύτεροι προορισμοί για ποιοτικό φαγητό, κοντά στην Αθήνα
Λιβαδειά
Στα 130 χιλιόμετρα απόσταση από την Αθήνα, η Λιβαδειά προσεγγίζεται εύκολα με αυτοκίνητο, αφού δεν θα χρειαστείτε πάνω από 1,5 ώρα οδήγησης για να φτάσετε εδώ. Χτισμένη σε υψόμετρο 160 μέτρων, η πρωτεύουσα της Βοιωτίας συνδυάζει τις ευκολίες μιας οργανωμένης επαρχιακής πόλης με το άφθονο πράσινο των παρυφών του Ελικώνα.
Το όλο τοπίο, μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο γραφικό λόγω των νερών του ποταμού της Έρκυνας, ο οποίος τη διαρρέει από νότο προς βορρά. Χάρη σε αυτά, άλλωστε, υπάρχει και η τοποθεσία Κρύα με τις φημισμένες πηγές, που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Το περιβάλλον είναι πραγματικά ειδυλλιακό, γεμάτο πυκνή βλάστηση, μικρούς καταρράκτες και πέτρινα γεφυράκια.
Όσον αφορά το φαγητό, η Λιβαδειά έχει πανελλήνια φήμη για τα φοβερά της σουβλάκια –και θα βρείτε άφθονες καλές ψησταριές για να τα γευτείτε. Αν όμως θέλετε να κάνετε πιο ενδελεχή γαστρονομική εξερεύνηση στη ρουμελιώτικη κρεατοφαγία, μετά τη βόλτα σας στην Κρύα αξίζει να πάτε στην ταβέρνα «Τα Κοψίδια» (22610 88100) για εκπληκτικό κοντοσούβλι αρνίσιο και χοιρινό, παϊδάκια προβατίνας και χειροποίητο τζατζίκι. Όλα τα κρέατά τους είναι ντόπια.
Με την ευκαιρία, επισκέψου την Καλλονή, το ορεινό χωριό που πρέπει να το επισκεφτείς σίγουρα μια φορά στη ζωή σου
Καπανδρίτι
Το Καπανδρίτι είναι ένα από τα λίγα μέρη του λεκανοπεδίου της Αττικής που δεν μοιάζει με μια προέκταση της πρωτεύουσας σε πιο πράσινο τοπίο, έχοντας διατηρήσει τον χαρακτήρα ενός αυθεντικού χωριού –όπως ήταν ανέκαθεν, δηλαδή, ειδικά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν λογιζόταν ως κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, χτισμένο σε υψόμετρο 356 μέτρων, στις ανατολικές παρυφές της Πάρνηθας, είναι προικισμένο με πλούσια φύση, αρμονικά συνδυασμένη με τα μποστάνια των κατοίκων του.
Φτάνοντας εδώ, λοιπόν, θα ανασάνετε έναν άλλον αέρα, έστω κι αν τα σπίτια είναι όλα σύγχρονα, δίχως κάποιο διακριτό, πιο παραδοσιακό «χρώμα». Ειδικά αν επισκεφθείτε την τοποθεσία Ράθες, στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα, η οποία με τα ρυάκια και τα αγριολούλουδά της θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε μόλις 40 λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Αθήνας. Για φαγητό, τώρα, αξίζει να βγείτε λίγο εκτός Καπανδριτίου, βρίσκοντας τον γειτονικό οικισμό Μικροχώρι, ώστε να κάτσετε στον «Μπάρμπα Βασίλη» (22950 56025) –ταβέρνα φημισμένη σε όλη την Αττική για παϊδάκια, προβατίνα φιλέτο και συκωταριά στο τηγάνι.
Λεγρενά
Τα Λεγρενά σφύζουν συνήθως από ζωή κατά την κορύφωση των καλοκαιρινών μηνών, λόγω της διάσημης αμμουδιάς τους στις ακτές του Σαρωνικού (γνωστή και ως ΚΑΠΕ). Όσοι έχουν εξερευνήσει τα νότια της Αττικής, όμως, γνωρίζουν ότι ο παραθαλάσσιος οικισμός με τις εξοχικές κατοικίες και τις τουριστικές εγκαταστάσεις έχει την ομορφιά του και την άνοιξη, όταν μπορεί να βολτάρει κανείς σε αυτόν δίχως να ανησυχεί για την πολυκοσμία. Βρίσκεται άλλωστε μέσα σχεδόν στα όρια του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, ενώ πολύ κοντά είναι και ο αρχαίος ναός του Ποσειδώνα, εάν θέλετε να φτάσετε μέχρι το Σούνιο.
Ερχόμενοι οδικώς από την Αθήνα θα φτάσετε στην περιοχή μέσα σε περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, διανύοντας 64 χιλιόμετρα προς τα νοτιοανατολικά. Για φαγητό αξίζει να κάτσετε στη «Μαρίδα», με θέα τον Σαρωνικό. Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που υπάρχει από το 1930 –πλέον τη διαχειρίζεται η τρίτη γενιά– και προμηθεύεται αλιεύματα από ανεμότρατες και καΐκια που ψαρεύουν στο Λαύριο. Τα καλοκαίρια γίνεται χαμός για ένα τραπέζι, αλλά σε πιο ήσυχες μέρες μπορείτε να μιλήσετε και με τον ιδιοκτήτη της, ο οποίος θα σας κατατοπίσει πλήρως για την τοπική ιστορία. Δοκιμάστε σουπιές, γαρίδες σαγανάκι, μακαρονάδες με θαλασσινά, αλλά και τα σπέσιαλ ψάρια ημέρας, όπως βέβαια και μαρίδες τηγανητές.
Χαλκίδα
Απέχοντας μόλις μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας, η Χαλκίδα είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν μονοήμερη απόδραση με καλό φαγητό. Άλλωστε, η πόλη, διάσημη για τα «τρελά νερά της», φημίζεται για τα ταβερνάκια που σερβίρουν θαλασσινά και μεζεδάκια που συνοδεύουν ελληνικά αποστάγματα.
Φτάνοντας στη Χαλκίδα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βόλτα στο παραθαλάσσιο δρόμο ή να περιπλανηθεί μέσα στην ήσυχη συνοικία της Αγίας Παρασκευής για να δει κάποια από τα παλαιά αρχοντικά και τις μονοκατοικίες που έχουν διατηρηθεί. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το τζαμί Εμίρ Ζαδέ.
Στα αξιοθέατα του τόπου, μεταξύ άλλων, είναι το Κάστρο του Καράμπαμπα και το νέο Αρχαιολογικό μουσείο «Αρεθούσα», ενώ μια βόλτα στη γέφυρα του Ευρίπου είναι απαραίτητη.
Στάση για θαλασσινά στη Χαλκίδα θα κάνετε στο Tsaf, από τα πιο κλασικά μέρη για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι -το καλοκαίρι το μαγαζί μετακομίζει κοντά στη παλιά γέφυρα -που εδώ και πολλά χρόνια έχει «χτίσει» το δικό του κοινό.
Στη περιοχή Νέα Λάμψακος κάνετε στάση για ουζομεζέδες στην ταβέρνα «Ακρογιάλι» για να απολαύσετε χειροποίητες αλοιφές, σαλάτες, φρέσκο ψαράκι και πιάτα με θαλασσινά. Στα must taste βάζουμε τις τηγανιτές
Βίλια
Τα Βίλια, όρεινό χωριό της Αττικής, χτισμένο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα βρίσκεται μόλις μία ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και είναι η τέλεια απόδραση για φαγητό. Το χωριό είναι μικρό, η ζωή κινείται γύρω από την κεντρική πλατεία, ενώ μπορείτε να το συνδυάσετε με μπάνιο στο Πόρτο Γερμενό που είναι πολύ κοντά.
Στα αξιοθέατα του ορεινού χωριού είναι το Λαογραφικό μουσείο και ο ναός της Μεταμόρφωσης -σχεδιασμένος το 1893 από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορικές διαδρομές.
Στάση για φαγητό θα κάνετε στην παραδοσιακή ταβέρνα «Έλατος» που φημίζεται για τα κρεατικά του. Κοκορέτσι, παϊδάκια, κοντοσούβλι προβατίνας, χειροποίητο δυνατό τζατζίκι, πατάτες τηγανιτές και τυρόψωμο από τα best seller πιάτα.
Πριν φύγετε από το χωριό μην παραλείψετε να πάτε στον παραδοσιακό φούρνο «Ο φούρνος της Ισμήνης» για να πάρετε ζυμωτό ψωμάκι ψημένο στον ξυλόφουρνο και χειροποίητες πίτες -η σπανακόπιτα που δοκιμάσαμε ήταν από τις πιο νόστιμες που έχω γευτεί.