ΑΡΧΙΚΗ LIFE TRAVEL

Η Ίμπιζα… πιο φθηνή από την Ικαρία: Τα ακτοπλοϊκά έχουν πάρει «φωτιά», η ακρίβεια «θερίζει» και οι επαγγελματίες του χώρου βλέπουν «περίεργη» τη σεζόν

Το σκηνικό για τους Έλληνες τουρίστες πιο «μαύρο» από ποτέ

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά για τον τουρισμό και αυτό το καλοκαίρι, με το ταξίδι σε ελληνικούς προορισμούς να καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό για τους Έλληνες, που έχουν μειώσει δραματικά τις επιλογές για τις διακοπές τους.

AD: mytest

Σύμφωνα με στοιχεία του Οικονομικού Ταχυδρόμου μόλις το 17, 8% των Ελλήνων τουριστών ταξίδεψε με πλοίο το 2023, ενώ 22,6 % ήταν το ποσοστό το 2022 και 21 % ένα χρόνο πριν.

Διαβάστε επίσηςΝα αγιάσει το στόμα του Τάσου Δούση: Μέσα σε 5 λέξεις είπε την πιο μεγάλη αλήθεια για όσους πηγαίνουν διακοπές σε ξενοδοχεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ταξίδι με πλοίο από την Βαρκελώνη στην Ίμπιζα με αναχώρηση 12 Αυγούστου και επιστροφή στις 19 του ίδιου μήνα για τετραμελή οικογένεια κοστίζει 464.48 ευρώ. Αντίστοιχα το κόστος για το ταξίδι με πλοίο από τον Πειραιά στην Ικαρία είναι 530 ευρώ. Διαφορά 65,52 ευρώ.




«Περίεργη» η σεζόν σύμφωνα με τους επαγγελματίες

«Περίεργη» χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική σεζόν οι επιχειρηματίες του κλάδου. «Ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει αυτά που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Παράγοντες του κλάδου τονίζουν στο MEGA ότι αν και υπάρχει κόσμος σε νησιά και ηπειρωτικούς προορισμούς, η κίνηση των επισκεπτών δεν είναι η αναμενόμενη.

«Φέτος δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρόνια ο τουρισμός, από οικονομικής άποψης. Ο κόσμος έρχεται εδώ και ζορίζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Πολιτίδης, υπεύθυνος beach bar restaurant στην Κω.

«Οι ξαπλώστρες είναι ελεύθερες και πηγαίνουν στα σουπερμάρκετ και παίρνουν πράγματα για να πιούν και να φάνε. Έχουμε ένα θέμα με αυτό». Τουριστική κίνηση στο νησί υπάρχει, ωστόσο τα έξοδα των επισκεπτών είναι περιορισμένα. σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στη Λέρο. «Έχουμε κίνηση. Ξεκίνησε το καλοκαίρι με έντονους ρυθμούς εδώ πέρα», υπογράμμισε ο σεφ Νίκος Κουλούσιας. Ο κ. Κουλούσιας έχει ανοίξει εστιατόριο στο νησί, το οποίο η τοπική κοινωνία το «στηρίζει». «Βάλαμε το λιθαράκι μας», λέει ο ίδιος, στο μαγαζί του οποίου χρησιμοποιούνται τοπικά προϊόντα. «Μαγειρεύουμε με τα τοπικά προϊόντα, κάνουμε κάτι που το ξέρουμε από το σπίτι, τις μαμάδες μας, αλλά του δίνουμε μια αλλαγή που είναι πάρα πολύ όμορφη».

Αυξημένη είναι η κίνηση και στον Παρνασσό. «Έχει αρχίσει ο κόσμος να ανεβαίνει. Πάμε για 15αύγουστο. Βλέπουμε κάθε μέρα όλο και πιο πολύ κόσμο, το χωριό μας έχει γεμίσει σχεδόν», λέει ο Λουκάς Κωτσούλας, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου.