ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

15 είδη μανιταριών και πώς να τα μαγειρέψετε

Πεντανόστιμα και θρεπτικά!

Τα μανιτάρια είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν σε πολλές μορφές είναι ραβευμένα για την ευελιξία τους, την υφή τους που μοιάζει με κρέας.

AD: mytest




Πολλά και ειδιαίτερα είδη

Διαφορετικοί τύποι μανιταριών για μαγείρεμα περιλαμβάνουν βασικά κουμπιά, κρεατικά βασιλικά στρείδια και φευγαλέες μόρπες που μοιάζουν με κηρήθρα. Παρακάτω, βουτάμε στις διάφορες βρώσιμες ποικιλίες μανιταριών, από τα πιο κοινά μανιτάρια (δηλαδή, αυτά που θα βρείτε σε μια φέτα από το τοπικό κατάστημα πίτσας) μέχρι τους άγριους μύκητες που μπορείτε να εντοπίσετε στην αγορά των αγροτών.

Μόλις μάθετε για όλους τους διαφορετικούς τύπους μανιταριών, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Διπλώστε τραβηγμένα μανιτάρια στρείδια σε tacos ή κουμπιά σε quesadillas , ρίξτε τραγανά μανιτάρια shiitake με κρεμώδη ζυμαρικά carbonara ή σοτάρετε ένα μείγμα μανιταριών για να φτιάξετε vegan cheesesteaks . Τα μανιτάρια προσθέτουν επίσης χυμώδη γεύση στα μπιφτέκια και μια ώθηση με umami στα stir-fries και πιάτα με ζυμαρικά. Ακόμα πεινάς; Έχουμε πολλές περισσότερες συνταγές με μανιτάρια .

Μανιτάρι οξιάς

Αυτά τα μανιτάρια (που πήραν το όνομά τους από τις οξιές στις οποίες αναπτύσσονται) αναπτύσσονται σε συστάδες, ή «μπουκέτα» οξιάς. Όταν μαγειρεύονται, αυτά τα τραγανά μανιτάρια με λευκό ή καφέ καπάκι είναι τραγανά με γλυκό ξηρό καρπό. ωμά όμως έχουν πικρή γεύση. Προσθέστε τα σε μια κατσαρόλα με ψάρι στον ατμό σόγιας και τζίντζερ.

Μανιτάρι Μαύρης Τρομπέτας

Αυτός ο κυματιστός μύκητας σε σχήμα κώνου είναι ένα εύρημα στα τέλη του καλοκαιριού στις μεσοδυτικές και ανατολικές ΗΠΑ, αν και αναπτύσσεται όλο το χειμώνα στη Δύση. Οι μαύρες τρομπέτες έχουν πλούσια, καπνιστή γεύση και νότες μαύρης τρούφας όταν στεγνώνουν. Χρησιμοποιήστε τα για να τονώσετε τη γεύση του ριζότο μανιταριών (δοκιμάστε αυτή την εύκολη εκδοχή , που μαγειρεύεται κυρίως στο φούρνο) ή σε οποιαδήποτε συνταγή όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι τρούφας .

Κουμπωτό μανιτάρι

Τα μανιτάρια με κουμπιά είναι το πιο κοινό είδος μανιταριού που θα βρείτε στο παντοπωλείο—στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 90% των μανιταριών που τρώμε στις ΗΠΑ είναι της ποικιλίας με κουμπιά. Λιγότερο έντονα αρωματισμένα από πολλά συγγενικά τους μανιτάρια (επιστημονική ονομασία, Agaricus bisporus ) είναι τα πιο ήπιας γεύσης μανιτάρια που υπάρχουν. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, λειτουργούν καλά σε σούπες ή σαλάτες και σε πίτσες. Είναι επίσης υπέροχα γεμιστά ή σοταρισμένα . Βρείτε περισσότερες συνταγές μανιταριών κουμπιού εδώ .

Διαβάστε επίσηςΣυνταγή για υπέροχη μανιταρόσουπα βελουτέ!

Μανιτάρι Chanterelle

Με σχήμα σαν τρομπέτα και βαθούλωμα στο κέντρο του καπακιού του, το chanterelle είναι ένα άλλο δημοφιλές είδος μανιταριού. Χρυσόχρωμες, σαρκώδεις και σταθερές, είναι γνωστές για το άρωμα που μοιάζει με βερίκοκο. Επειδή είναι διαβόητα δύσκολο να καλλιεργηθούν, οι τροφοσυλλέκτες συνήθως κυνηγούν τις λιπανίδες στην άγρια ​​φύση. Σημειώστε ότι ένα μη βρώσιμο όμοιο, γνωστό ως ψεύτικο chanterelle (επιστημονική ονομασία, Hygrophoropsis aurantiaca ) αναπτύσσεται σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Πάντα να αναζητάτε τροφή με έναν αξιόπιστο ειδικό και να ξεριζώνετε την εδώδιμη ποικιλία.

Τα chanterelles χρησιμοποιούνται συνήθως σε ευρωπαϊκές κουζίνες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής και της αυστριακής κουζίνας. Είναι επίσης εγγενή στη Βόρεια Αμερική και είναι ιδιαίτερα άφθονα στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό από τα τέλη της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου. Χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε φρικασέ ή συνδυάστε τα με ολόκληρο ψητό σολομό.

Μανιτάρι Crimini

Διασκεδαστικό γεγονός: Τα μανιτάρια baby button, τα criminis και τα portobellos είναι όλα τα ίδια είδη σε διάφορα σημεία του κύκλου ζωής τους. Τα μανιτάρια Crimini (μερικές φορές γράφονται και cremini) είναι το μεσαίο παιδί: πιο σκούρα, πιο σφιχτά και πιο ώριμα από τα λευκά μανιτάρια με κουμπιά (τα δύο χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά), αλλά μικρότερα και νεότερα από τα portobellos. Όλο και περισσότερο, οι έμποροι λιανικής που ελπίζουν να επωφεληθούν από τη δημοτικότητα των portobellos πωλούν τα μανιτάρια crimini ως «baby bellas». Τις σοτάρουμε σε ένα τηγάνι για να έχουν μια τραγανή υφή, τις επιπλέουμε πάνω από τη μανιταρόσουπα ή τις προσθέτουμε σε μπολ με δημητριακά.

Μανιτάρι Enoki

Γνωστό και ως enokitake, αυτό το μανιτάρι διαθέτει μικρά, γυαλιστερά λευκά καπάκια που συνδέονται με λεπτά, μακριά στελέχη. Έχουν μια ήπια γεύση και διακριτικό τραγανό, που τα κάνει ιδιαίτερα καλά ωμά. Μπορούν να καλλιεργηθούν αλλά αναπτύσσονται άγρια ​​σε κινέζικα δέντρα Hackberry, τέφρα, μουριά και λωτός. Αυτά τα λεπτά μανιτάρια είναι μια συνηθισμένη προσθήκη σε μπολ με καυτή κατσαρόλα ή ράμεν. χρησιμοποιήστε τα σε αυτή τη συνταγή για μπριζόλα τόφου με ιαπωνικά μανιτάρια.

Μανιτάρι σκαντζόχοιρος

Με γλυκιά μυρωδιά και γεύση, είναι λογικό αυτό το μανιτάρι να αποκαλείται και «γλυκό δόντι» (όταν μεγαλώσει όμως μπορεί να πάρει μια πικρή γεύση). Τραγανό, ξηρό καρύδι και κρεατικό, το μανιτάρι σκαντζόχοιρος έχει πολύ παρόμοια γεύση με το μανιτάρι. Αυτό το ανθεκτικό μανιτάρι μεγαλώνει το χειμώνα στη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Μανιτάρι βασιλιά στρείδια

Επίσης γνωστό ως μανιτάρι βασιλικής τρομπέτας, τρομπέτα royale, ali’i oyster, king brown μανιτάρι και μανιτάρι γαλλικού κέρατος, το μανιτάρι king oyster έχει πολλά ονόματα. Αυτή η βασιλική προσθήκη στον κόσμο των μυκήτων είναι γνωστή για το παχύ μίσχο της, που έχει κρεατώδη υφή και γήινη γεύση. Ανεξάρτητα από το πώς τα ονομάζετε, μπορείτε να κόψετε αυτά τα jumbo μανιτάρια σε σανίδες για να φτιάξετε σάντουιτς με μανιτάρια ανοιχτού προσώπου , να τα βάλετε στο σουβλάκι για γιακιτόρι ή να τα ψιλοκόψετε και να τα μαγειρέψετε στον ατμό για να φτιάξετε μια λαχταριστή πλευρά.

Μανιτάρι χαίτης λιονταριού

Γνωστά για τη θολή, δασύτριχη εμφάνισή τους, αυτά τα μανιτάρια μοιάζουν με χαίτη λιονταριού καθώς μεγαλώνουν σε κορμούς δέντρων. Εκτός από τις μαγειρικές εφαρμογές, αυτό το μανιτάρι χρησιμοποιείται ιστορικά στην ιατρική της Ανατολικής Ασίας και πωλείται ως συμπλήρωμα σε σκόνη . Η γεύση του θυμίζει οστρακοειδή, όπως αστακό ή γαρίδα, αλλά με γήινη ραχοκοκαλιά. Επειδή είναι σφιχτά και ανθεκτικά, ρίξτε τα στη σχάρα και σερβίρετε σε ένα κρεβάτι με ρίζα λαχανικά.

Μανιτάρι Maitake

Από μακριά, τα μανιτάρια maitake -γνωστά και ως κότα του δάσους- μπορεί να μοιάζουν με κεφάλι λάχανου. Καλλιεργημένα, καθώς και στο δάσος, αυτά τα μανιτάρια πωλούνται συχνά σε ομάδες με τα μαλακά, πουπουλένια καπάκια τους να επικαλύπτονται. Αυτό το μανιτάρι έχει ένα γήινο άρωμα και μια παιχνιδιάρικη γεύση και είναι εγγενές στην Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. αναπτύσσονται άγρια ​​ανατολικά του ποταμού Μισισιπή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τα γλασάρουμε με miso για να φτιάξουμε μπιφτέκια μανιταριών maitake ή τα σοτάρουμε με πράσινα φασόλια για χορταστική πλευρά.

Μανιτάρι Morel

Μια φευγαλέα ανοιξιάτικη απόλαυση στις Μεσοδυτικές και Δυτικές ΗΠΑ, τα μανιτάρια μορέλ αναπτύσσονται μόνο μία φορά το χρόνο, συνήθως γύρω στον Απρίλιο ή τον Μάιο. Γνωστή και ως Morchella, η κωνική, σπογγώδης εμφάνιση και η ξυλώδης, ξηρή γεύση του μορέλ είναι αδιαμφισβήτητη. Οι μορέλες πωλούνται επίσης συνήθως αποξηραμένες. Ανασυστήστε τα αποξηραμένα μανιτάρια για να κάνετε έναν εύρωστο ζωμό και, στη συνέχεια, προσθέστε τα ενυδατωμένα μανιτάρια και το υγρό τους σε ριζότο , ζωμό ή σούπα .

Μανιτάρι στρείδια

Όπως τα συνονόματά τους δίθυρα, τα μανιτάρια στρειδιών έχουν λευκό χρώμα και σχήμα βεντάλιας. έχουν ένα λεπτό άρωμα και γεύση. Αν και μπορούν να βρεθούν στην άγρια ​​φύση και φυτρώνουν στις πλευρές των δέντρων, αυτά που θα βρείτε στο κατάστημα ή σε ένα μενού είναι πιθανότατα καλλιεργημένα μανιτάρια. Προσθέτουν βάρος στα μαγειρευτά και βρίσκονται σε πολλά πιάτα της Ανατολικής Ασίας. Δοκιμάστε τα σε tacos με μανιτάρια και Instant Pot Japchae ή χρησιμοποιήστε τα σε ένα vegan riff σε σάλτσα ψαριού.

Μανιτάρι Porcini

Με το ελαφρώς κοκκινωπό-καφέ χρώμα τους και την αρωματική, ξυλώδη γεύση, τα πορτσίνια είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα άγρια ​​μανιτάρια. Ένα ιταλικό βασικό προϊόν, αυτά τα μανιτάρια είναι επίσης δημοφιλή στη Γαλλία, όπου ονομάζονται cèpes.  Τα φρέσκα πορτσίνια δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα αποξηραμένα είναι κοινά σε πολλά μεγαλύτερα παντοπωλεία. Ανασυστήστε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε ζεστό νερό, όπως σε αυτή τη σούπα με νουντλς μανιταριών ή  χρησιμοποιήστε τα σε ανάμεικτο ριζότο μανιταριών ή πολέντα άγριων μανιταριών.

Μανιτάρι Portobello

Όταν τα portobellos είναι μικρά και μικρά, ονομάζονται criminis. όταν είναι ακόμη νεότερα και μικρότερα, ονομάζονται λευκά μανιτάρια. Αχ, ο κύκλος της ζωής! Όταν φτάσουν στην ωριμότητα, τα μανιτάρια αυτής της ποικιλίας, που ονομάζονται portobellos, έχουν ένα σκούρο καφέ καπάκι που μπορεί να είναι τόσο φαρδύ όσο η παλάμη ενός μέσου ενήλικου χεριού. Κοινό στην ιταλική μαγειρική , τα πυκνά, πλούσια πορτομπέλο δίνουν βάθος σε σάλτσες και ζυμαρικά. κάνουν επίσης ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος και αντέχουν καλά στο ψήσιμο και τη γέμιση.

Μανιτάρι Shiitake

Στα Ιαπωνικά, το shiitake σημαίνει «μανιτάρι τσινκουαπίν», το οποίο περιγράφει πού μπορούν να βρεθούν αυτά τα μανιτάρια στη φύση (αναπτύσσονται στο σάπιο ξύλο των δέντρων τσινκουαπίν). Σήμερα, ωστόσο, τα περισσότερα shiitakes καλλιεργούνται και όχι κτηνοτροφικά. Αναγνωρίζονται καλύτερα από τα καφέ καπέλα τους σε σχήμα ομπρέλας, τα οποία κουλουριάζουν τόσο ελαφρά. Τα φρέσκα shiitakes (τα οποία πρωταγωνιστούν σε ιαπωνικά πιάτα όπως το Yaki Shiitake Ponzu-zoe (Ψητό Shiitake With Ponzu Dressing) έχουν ένα ελαφρύ ξυλώδες άρωμα, ενώ τα αποξηραμένα αντίστοιχα (που χρησιμοποιούνται συχνά στο dashi ) έχουν πιο έντονη γεύση.