Μύρισαν Χριστούγεννα: Συνταγή για υπέροχη γεμιστή γαλοπούλα

Μετράμ αντίστροφα για το γιορτινό τραπέζι
Τα χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς μετράμε ήδη αντίστροφα για το γιορτινό τραπέζι και τα φαγητά που έχουμε να ετοιμάσουμε. Φυσικά από αυτό δεν θα μπορούσε να λείψει η γαλοπούλα, και εμείς σας έχουμε την τέλεια συνταγή.
Συνταγή για υπέροχη γεμιστή γαλοπούλα
Υλικά
- 1 μέτρια γαλοπούλα (2 κιλά)
- 700 γρ. βοδινό κιμά
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- 400 γρ. ρύζι
- 500 γρ. κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 200 γρ. ψημένοι ξηροί καρποί
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 50 γρ. σταφίδες
- 50 γρ. κουκουνάρι
- 200 ml ζωμό κότας
- θυμάρι φρέσκο
- 3 φέτες πορτοκάλι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με βούτυρο, σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον κιμά Μόλις πάρει χρώμα ο κιμάς, σβήνεις με λευκό κρασί. Προσθέτεις το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τους ψημένους ξηρούς καρπούς το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά.
Περιχύνεις το ζωμό και τα αφήνεις να βράσουν με κλειστό καπάκι, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά της κατσαρόλας. Αφού πλύνεις πολύ προσεκτικά την γαλοπούλα, την γεμίζεις με το παραπάνω μείγμα και τις φέτες πορτοκαλιού. Τη ράβεις με μεγάλη προσοχή και με ειδική κλωστή μαγειρικής και την τοποθετείς πάνω στο ταψί, στο οποίο θα τη ψήσεις.
Δείτε επίσης: Δεν τρως ζάχαρη; Υπέροχη συνταγή για μελομακάρονα με στέβια!
Ψήνεις για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά. Συνοδεύεις με πατάτες φούρνου ή βραστά λαχανικά.