Κελέμια: Εύκολη συνταγή για λαχταριστά κρεμμύδια γεμιστά

Γρήγορα και νόστιμα!
Έχετε πολλά κρεμμύδια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σας έχει την λύση. Φτιάξτε παραδοσιακά κελέμια.
Δείτε επίσης: Καραμελωμένες και ζουμερές: Συνταγή για χοιρινές μπριζόλες στον φούρνο!
Πρόκειται για ένα πιάτο εύκολο και οικονομικό, με μια γλυκιά γεύση και πολύ απλά υλικά. Ο λόγος για κρεμμύδια δηλαδή γεμιστά με ρύζι, κιμά και μπαχαρικά.
Η συνταγή προέρχεται από το Γαλαξίδι, ωστόσο αν τη δοκιμάσετε θα την λατρέψετε, από όποια γωνιά της Ελλάδας και να είστε!
Εύκολη συνταγή για λαχταριστά κρεμμύδια γεμιστά
Υλικά:
2 κρεμμύδια
Λίγο ελαιόλαδο
1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
3 φλ. ρύζι καρολίνα
1 ματσ. μαϊντανό
1/2 φλ. δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. κονιάκ
Για την σάλτσα:
5 ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
Για το πασπάλισμα:
Λίγο κεφαλοτύρι
Λίγη μυζήθρα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τα κρεμμύδια. Τα χαράζουμε ως τη μέση με κάθετη τομή και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 15΄. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Γέμιση
Τσιγαρίζουμε τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και μόλις γίνουν διάφανα προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε για 5΄και τον σβήνουμε με το κονιάκ. Μετά ρίχνουμε το ρύζι, 2 φλ. νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος τα μυρωδικά. Σιγοβράζουμε τα υλικά για λίγα λεπτά και όταν ενωθούν μεταξύ τους κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αν μας βγει πολύ στεγνή μπορούμε να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό, γιατί όταν ψηθούν θα χαθεί όλη τη σάλτσα.
Αρχίζουμε να βγάζουμε ένα ένα τα κρεμμυδόφυλλα, γεμίζοντας το καθένα με 1 κ.σ και τυλίγοντάς το σφιχτά. Αφού τα φτιάξουμε με αυτόν τον τρόπο όλα, τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ντομάτες με τον πελτέ και 1 φλ. νερό, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε αυτή τη σάλτσα πάνω τους. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 30΄περίπου.
Λίγο πριν σβήσουμε, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και τα αφήνουμε για λίγο να πάρουν χρώμα.