Στον τάκο ο «Τσελεμεντές»: Σούπα με πράσο και κρεμμύδι

Ήρθε η ώρα να φτιάξεις την αγαπημένη σου σούπα
Τώρα που κρύωσε ο καιρός ήρθε η ώρα για σούπα. Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς μία πεντανόστιμη σούπα βελουτέ με πράσο και κρεμμύδι που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Με μπόλικο πιπέρι για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη. Παράλληλα, δείτε συνταγή για ζουμπουρλούδικο τυροπιτάκι σε μόλις 5 λεπτά
Σούπα βελουτέ με πράσο και κρεμμύδι
Υλικά
Μερίδες: 4
3 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλές φέτες
2 πράσα (το λευκό και το πολύ τρυφερό πράσινο μέρος), σε λεπτές ροδέλες
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών ή νερό
60 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο (ή μισό-μισό)
1 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο, ή ξερό, ή 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ψωμί της αρεσκείας μας, 2 φέτες για κάθε άτομο
120 γρ. καλαθάκι Λήμνου *, θρυμματισμένο
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε σούπα με πράσο και κρεμμύδι, αρχικά ζεσταίνουμε, μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο ή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Βάζουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα και τα σοτάρουμε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και να γλυκάνουν. Αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, να ψηθεί λίγο το αλεύρι και να νοστιμίσει. Προσθέτουμε τον ζωμό ή το νερό και βράζουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Bάζουμε τις φέτες του ψωμιού σε ένα ταψί και μοιράζουμε το τυρί. Φουρνίζουμε να φρυγανιστεί το ψωμί και να ροδίσει λίγο το τυρί.
Σερβίρουμε, τη σούπα με πράσο και κρεμμύδι, σε μπολ, πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο ή τον μαϊντανό, πιπερώνουμε και συνοδεύουμε με το ψωμί. Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, σερβίρουμε στο τραπέζι και λουκάνικα, προτιμότερο με πράσο, που ψήνουμε στον φούρνο όση ώρα φτιάχνουμε τη σούπα.
Πηγή: gastronomos.gr