Μαμαδίστικα «φουρνιστά» μπιφτέκια λαχανικών με πατάτες: Γεύση που θα σε τρελάνει

Λιώνουν στο στόμα
Όταν ακούμε μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο πάει αμέσως το μυαλό μας στα μοσχαρίσια μπιφτέκια. Ωστόσο αύτη η συνταγή της μαμάς με μπιφτέκια λαχανικών θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη. Ιδανική και για τους vegan. Μπορείτε ακόμα να τα φτιάξετε σαν μπέργκερ για όσους δε θέλουν τις πατάτες.
AD: mytest
Με την ευκαιρία δείτε: «Κολασμένα» μπιφτέκια κοτόπουλου: Η νοστιμιά κρύβεται στη γέμιση τους
Υλικά
- 2 φλ. λευκά φασόλια βρασμένα (1/2 περίπου ξερά)
- 40 γρ. νιφάδες βρώμης
- 2 κ.σ. Ταχίνι Ολικής
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 μικρή ντομάτα
- 2-3 κλωνάρια μαϊντανός
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1 “αυγό” λιναρόσπορου
- 3 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο ακόμη καλύτερα)
Για τις πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 μικρό λεμόνι στιμμένο
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1/2 κ.γ. ρίγανηαλάτι
Εκτέλεση
- Μουλιάζω τα φασόλια και τα βράζω να μαλακώσουν.
- Μπορώ να βράσω και τις πατάτες, πριν το ψήσιμο. Έτσι, θα μειώσω κατά πολύ τον χρόνο ψησίματος στον φούρνο. Εγώ τις κόβω και τις βάζω να βράσουν για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζω τις πατάτες και μεταφέρω σε ένα πυρέξ.
- Βάζω σε ένα ποτήρι όλα τα υλικά για τη σαλτσούλα, τα χτυπάω είτε με το μιξεράκι είτε ανακατεύω με ένα κουτάλι και περιχύνω τις πατάτες.
- Ανακατεύω καλά.
- Ετοιμάζω το “αυγό” λιναρόσπορου: βάζω σε ένα μπολάκι 1 κ.σ. κοπανισμένο λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό και τα αφήνω στην άκρη για 10-15 λεπτά.
- Μεταφέρω τα φασόλια στο μούλτι, μαζί με το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το ψωμί, αφού το βρέξω και το στραγγίσω πολύ καλά.
- Τα αλέθω να γίνουν ένα μείγμα. Κάνω το ίδιο και για την ντομάτα και το κρεμμύδι και τα μεταφέρω όλα σε ένα μπολ.
- Ανακατεύω καλά, προσθέτω τη ρίγανη, την καπνιστή πάπρικά και το αλάτι και ανακατεύω.
- Ανακατεύω καλά και προσθέτω τις νιφάδες βρώμης, Ανακατεύω καλά και αν το μείγμα μου φανεί δύσκολο στη διαχείριση, το αφήνω στο ψυγείο για μισή ώρα, για να σφίξει.
- Στο μεταξύ, βάζω τις πατάτες για ψήσιμο. Ψήνω για 20 λεπτά και βγάζω από τον φούρνο και προσθέτω και τα μπιφτέκια, που έχω πλάσει στο ενδιάμεσο. Ψήνω για άλλα 20 λεπτά, στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Όταν θα τα βγάλω από τον φούρνο, τα μπιφτέκια θα είναι αρκετά μαλακά. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα μπιφτέκια οσπρίων. Όσο κρυώνουν, θα σφίγγουν.