ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

24 Οκτωβρίου: Μερακλήδες του κόσμου ενωθείτε – Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά

Βγείτε απόψε, ερωτευτείτε και... απολαύστε!

Η 24η Οκτωβρίου είναι μια μέρα για… κάθε μερακλή αυτού του κόσμου, με την Παγκόσμια Ημέρα Πατσά να γιορτάζεται σήμερα (24/10), για ένα έδεσμα αμφιλεγόμενο, καθώς είτε το λατρεύεις είτε… λατρεύεις να το μισείς.

AD: mytest

Άλλοι το βρίσκουν ένα εκπληκτικό έδεσμα και άλλοι αηδιαστικό, αλλά το σίγουρο είναι ότι σήμερα το γιορτάζουμε. Η πρωτοβουλία ξεκινά από την Αγγλία, συγκεκριμένα από την «Επιτροπή Προώθησης Πατσά» («Tripe Marketing Board»), που μέσω διαδικτύου και με δόσεις χιούμορ προσπαθεί να προωθήσει την κατανάλωσή του. Η επιλογή της 24ης Οκτωβρίου, ως ημέρας εορτασμού, μας επιστρέφει στον 17ο αιώνα.

Διαβάστε επίσηςO Kαλύβας: Ο «παράδεισος» του κρέατος στο Κουκάκι – Δοκιμάστε σουβλάκι κοκορέτσι και θα μείνετε «άφωνοι»

Την ημερομηνία αυτή, το 1662, ο Άγγλος δημόσιος λειτουργός και βουλευτής Σάμιουελ Πιπς (1663-1703), συγγραφέας του πιο διάσημου προσωπικού ημερολογίου στη Μεγάλη Βρετανία, κατέγραψε την εμπειρία του από ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά που μαγείρεψε και απόλαυσε με τη σύζυγό του. Το πιάτο ήταν γαρνιρισμένο με μουστάρδα και συνοδευόταν από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως σημείωσε στο περίφημο «Ημερολόγιό» του.

Ο πατσάς σε όλο τον πλανήτη

Ο πατσάς δεν είναι μια επιλογή που συνηθίζει να βάζει στο τραπέζι ο μέσος Έλληνας, όχι εξαιτίας της τιμής του, αλλά κυρίως λόγω της έντονης μυρωδιάς και της σκληρής υφής του. Το να πείσεις κάποιον να δοκιμάσει πατσά, όταν ήδη έχει αντιδράσει με επιφωνήματα αηδίας δηλώνοντας ότι ποτέ δεν θα τον βάλει στο στόμα του, είναι πραγματικός γαστρονομικός άθλος.

Για εμάς τους λίγους που επιλέγουμε να τον μαγειρέψουμε με υπομονή για να απολαύσουμε κάθε ρουφηξιά της σούπας όταν φτάσει αχνιστή στο πιάτο μας, αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Ο πατσάς μπορεί να μετατραπεί στο απόλυτο φαγητό «της θαλπωρής» – αυτό είναι γεγονός, αρκεί να έχεις ανοιχτό γαστρονομικό μυαλό για να το αναγνωρίσεις.

Πιάτα με μαγειρεμένη κοιλιά ζώου, όχι μόνο από μοσχάρι, υπάρχουν σε πολλές κουζίνες του κόσμου. Για παράδειγμα, η Μεγάλη Βρετανία, που καθιέρωσε την Παγκόσμια Μέρα Πατσά, ήταν κάποτε χώρα όπου η κατανάλωση μοσχαρίσιας κοιλιάς ήταν διαδεδομένη, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον στις νεότερες γενιές. Στην παραδοσιακή βρετανική κουζίνα, η κοιλιά βράζεται με γάλα και κρεμμύδια. Στην Ιταλία, σχεδόν κάθε περιοχή διαθέτει τη δική της εκδοχή, με πιο γνωστή την trippa alla fiorentina, όπου η κοιλιά μαγειρεύεται σε πλούσια σάλτσα ντομάτας.

Στο Βέλγιο, σερβίρουν το tripes a djotte, ένα λουκάνικο με εντόσθια γεμισμένα με καρυκευμένο πατσά. Το διάσημο γαλλικό λουκάνικο Andouille περιλαμβάνει επίσης πατσά, όπως και τα μικρότερα κολομβιανά butifarra. Σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, οι τοπικές εκδοχές μαγειρεύονται στο τηγάνι ή την κατσαρόλα, ενώ στις νότιες Η.Π.Α., μπορεί κανείς να βρει πατσά τηγανισμένο σε βούτυρο γάλακτος.

Σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, η σούπα mondongo, που περιλαμβάνει πιπεριές, κρεμμύδια, καρότα, λάχανο, σέλινο, ντομάτες, κόλιανδρο, σκόρδο και διάφορα ριζώδη λαχανικά, θεωρείται ιδιαίτερη λιχουδιά. Αντίστοιχα, το περουβιανό cau cau παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο πατσά, πατάτες, διάφορα λαχανικά και μέντα. Στο Εκουαδόρ, το εθνικό πιάτο τους, τα guatitas, σερβίρεται με σάλτσα φιστικοβούτυρου. Στη μεξικανική κουζίνα, η menudo, μια σούπα με πατσά και αποξηραμένο καλαμπόκι, όπως και η pancita με κοιλιά από πρόβατο, είναι εξαιρετικά πικάντικες και θεωρούνται η απόλυτη θεραπεία για το hangover.

Εκτός από τις κλασικές εκδοχές, οι Μεξικάνοι δημιουργούν το pancita de barbacoa, στομάχι προβάτου γεμιστό με άλλα όργανα του ζώου, καρυκευμένα με κρεμμύδι, σκόρδο και αρωματικά, το οποίο ψήνεται σε λακούβα στο έδαφος. Τα tacos που παρασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο θεωρούνται εξαιρετική λιχουδιά απίστευτης γεύσης.