Smart budget: For crisis sake!

Εν μέσω οικονομικής κρίσης το Athens Magazine κάνει… περικοπές, όχι στην ποιότητα, αλλά στις τιμές! Σας προτείνουμε 22 value for money επιλογές για γλυκές λιχουδιές και καλό φαγητό.
LUNCH BREAKS
1. Ένα κρητικό εστιατόριο με ενδιαφέρουσες γεύσεις, αλλά και τιμές (€12/άτομο) είναι το Ραέτι στους Αμπελόκηπους. Η παρεΐστικη διάθεση σε συνδυασμό με τη σπεσιαλιτέ του (ζυγούρι με σιμιγδαλένιες χυλοπίτες Κρήτης από ντομάτα και σπανάκι) αποτελούν ένα ακόμη δέλεαρ για να το επισκεφθείς. Tip: Εφοδιάσου είτε με… GPS είτε με υπομονή, αφού βρίσκεται σ’ ένα στενάκι. Ανοιχτά καθημερινά από τις 12:00. (Πουλίου & Αμαλιάδος 18, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6428200)
2. Μινιατούρα… ένα ταβερνάκι που δικαιώνει απόλυτα την επωνυμία του! Εδώ θα γευτείς παραδοσιακά ελληνικά πιάτα συνοδεία μπύρας (έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε 7 βαρελίσιες και 30 εμφιαλωμένες, όλες από Έλληνες παραγωγούς). Παρ’ ότι το μενού αλλάζει καθημερινά, η υψηλή ποιότητα και οι χαμηλές τιμές (€15/άτομο) παραμένουν σταθερές. Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. από το μεσημέρι μέχρι τις 20:30. (Ρόμβης 21, Σύνταγμα, τηλ. 210 3233459)
3. Αν είσαι λάτρης της ανατολίτικης κουζίνας, το μεζεδοπωλείο Νέζος στο Γκάζι θα γίνει ο επόμενος προορισμός σου… Αν είσαι τυχερός, θα συναντήσεις διάσημους ηθοποιούς, που το έχουν κάνει στέκι, όπως τους Χάρη Ρώμα, Θωμαή Ανδρούτσου, Δήμητρα Χατούπη, Μπέσσυ Μάλφα. Μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα είναι το χούμους, η μελιτζανοσαλάτα Ανατολής και το κεμπάπ. Ο λογαριασμός σου δεν θα ξεπεράσει τα €12-15/άτομο. Ανοιχτά καθημερινά μετά τις 15:00 και τις Κυριακές μετά τις 13:00 έως αργά. (Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ. 6972 340342)
4. Ο κος Απόστολος, ή σωστότερα ο Δρ. Απόστολος -μιας και αυτό αναγράφεται στην ταμπέλα του μαγαζιού- είναι αυτός που κρύβεται πίσω από το Καβουροχειρουργό. Εδώ θα φας φρέσκο πεντανόστιμο καβούρι 500-600 γρ., καθαρισμένο με χειρουργική ακρίβεια, και θα πληρώσεις μόλις €12/άτομο. Επίσης, μπορεί να επιλέξεις από το μενού κι άλλα πιάτα με θαλασσινά σε αντίστοιχα καλές τιμές. Δέχεται καθημερινά 12:00-24:00. (Μεγ. Αλεξάνδρου 25-27 & Πλάτωνος 2, Αιγάλεω, τηλ. 210 5910294)
5. Σπιτικό φαγητό, κυριολεκτικά από τα χέρια της μαμάς (κας Ειρήνης), με μενού που αλλάζει καθημερινά και κινείται σε gourmet παραδοσιακές διαδρομές. Ο Μελίλωτος προσφέρει τα πιο νόστιμα μαγειρευτά στην Αθήνα στις πιο προσιτές τιμές. Χειροποίητες πίτες με χωριάτικο φύλλο (αρκετά γενναιόδωρη μερίδα με €3,50), δημιουργικές σαλάτες, όπως η μακροβιοτική με φακές, φύτρες φασολιών, μαρούλι iceberg, φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια, πιπεριά Φλωρίνης και κεφαλοτύρι στη σχάρα (€6), φάβα Φενεού Κορινθίας (€4,50) και γλυκό του κουταλιού από φρούτα του κήπου της γιαγιάς της οικογένειας (€3). Το μείον του είναι ότι έχει μόνο ένα τραπέζι και γι’ αυτό λειτουργεί ως επί τω πλείστον ως delivery. Ανοιχτά Δευτ.-Παρ. 11:00-18:00. (Ξενοφώντος 15Α, Αθήνα, τηλ. 210 3222458)
6. Τα Σουβλάκια του κυρ Κώστα σερβίρονται ζεστά στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης από το 1946. Πρόκειται για μία mini ψησταριά που με το ζόρι χωράει τους δύο ψήστες. Εδώ θα γευτείς το καλύτερο καλαμάκι της πόλης ή ζουμερό μπιφτέκι, τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και την πικάντικη σάλτσα με τις κόκκινες πιπεριές πληρώνοντας €5-6. Ο κυρ Κώστας είναι ένας μερακλής ΑΕΚτζής με πολύ χιούμορ, κάτι που βοηθάει όταν χρειάζεται να περιμένουμε 20 λεπτά για ένα σουβλάκι. Ανοιχτά καθημερινά. (Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα)
7. Τώρα που καλοκαιριάζει σιγά-σιγά κατευθύνσου προς τον Πειραιά και απόλαυσε αυθεντικούς κασιώτικους μεζέδες δίπλα στο κύμα στο Ακρί. Ντολμαδάκια κασιώτικα (€7,30), μακαρούνες με τη σιτάκα -κασιώτικο τυρί- (€7) και ροϊκιό -μαγειρευτό σταμναγκάθι- (€6). Ακόμα, δοκίμασε το μπακαλιάρο σκορδαλιά και τις σουπιές (€7). Ανοιχτά Τρ.-Παρ. 16:00-24:00, Σαββατοκύριακο όλη μέρα. (Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς, τηλ. 210 4180110)
8. Στο Γιάνταη ο κος Βαγγέλης σερβίρει τις μεσογειακές σπεσιαλιτέ του αδερφού του Μάκη (αδέρφια Γιάνταη). Θα λατρέψεις τα μακαρόνια με ντομάτα, λευκό κρασί, σκόρδο και βασιλικό (€6,50), τα κεφτεδάκια στο τηγάνι (€4) -συνδύασέ τα με ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί (€3)- και τη νησιώτικη σαλάτα με ντομάτα, μαρούλι, βραστή πατάτα, ελιές κρεμμυδάκι και κριθαρένιο παξιμάδι (€7). Ανοιχτά καθημερινά 19:00-01:30. (Λεωνίδου 31 & Γιατράκου, Πλατεία Αυδή, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5238812)
9. Η Κάππαρη είναι ένα περιποιημένο μεζεδοπωλείο με γραφική διακόσμηση και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Το μενού έχει κι αυτό μία folk διάθεση, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με δημιουργικές πινελιές. Δοκίμασε τα ρεβίθια με μπέικον, παρμεζάνα και λάχανο (€8), τη σαλάτα με ξινομυζήθρα και ρόκα (€9) και χιώτικο μαστέλο (€7,50). Ανοιχτά καθημερινά από τις 12:00 μέχρι όσο πάει. (Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3450288)
10. Στο Κιτρόμιλο θα απολαύσεις μέχρι και 15 διαφορετικά πιάτα με €22/άτομο. Το μενού περιλαμβάνει μεζέδες εμπνευσμένους από την κουζίνα της Μεγαλονήσου, όπως χαλούμι στη σχάρα, λούντζα -καπνιστό χοιρινό στη σχάρα- κυπριακές κούπες -κάτι σαν τυροκροκέτες με πλιγούρι και γέμιση χοιρινού κιμά- σεφταλιές και πολλά άλλα! Ανοιχτά καθημερινά 12:30-24:00. (Αλέξη Παυλή 34 & Μικρομάνης 16, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6910590)
11. Σ’ ένα παλιό διώροφο κτήριο φιλοξενείται από το 1933 ένα ιστορικό ταβερνείο-οινομαγειρίο, το οποίο ανακαινίστηκε σχετικά πρόσφατα, διατηρώντας όμως τη νοσταλγική του ατμόσφαιρα. Στο Μεταξουργείο, εκτός από τη διακόσμηση, μπορείς να απολαύσεις την «ξυπόλητη» μελιτζάνα με φέτα σε πήλινο (€6), το πικάντικο αρμένικο σαγανάκι με σουτζούκι (€8,50), κοτόσουπα (€6,50), και πολλούς ακόμα μεζέδες από βιολογικά προϊόντα. Ανοιχτά καθημερινά από το πρωί. (Μυλλέρου 25 & Λεωνίδου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο, τηλ. 217 7050103, 6944 678930)
12. Η Μικρά Ασία έχει γίνει γνωστή για τις ανατολίτικες γεύσεις και τις εξαιρετικές τιμές του. Κουρδικά κεμπάπ (€5-9), χούμους και μελιτζανοσαλάτα (€3), χορτοπιτάκια (€3) και τέλειο κιουνεφέ (€4). Όσοι τυχεροί μένετε κοντά, μπορείτε να επωφεληθείτε της υπηρεσίας delivery. Ανοιχτά καθημερινά. (Μοσχονησίων 20 & Θήρας, Πλατεία Αμερικής, τηλ. 210 8644698)
13. Στην παλιά ψαροταβέρνα Πατηνειώτης του κου Κώστα Παπαδόπουλου, στην Καστέλλα, θα γευματίσεις με φρέσκο ελληνικό ψαράκι και χορταστικές σαλάτες. Η επιλογή ανάμεσα σε καλαμαράκι, γαύρο και μαριδάκι (όλα €6/μερίδα) ή μπαρμπουνάκια (€20/κιλό) είναι δύσκολη υπόθεση. Ανοιχτά καθημερινά από το μεσημεράκι μέχρι τις 00:30. (Πυθαγόρα 7 & Τζαβέλλα, Καστέλλα, τηλ. 210 4126713)
14. Η Γωνιά του Οδυσσέα είναι ένα γλυκό μαγαζάκι στα Εξάρχεια που σερβίρει μεζέδες και καλό κρασί στο νεανικό κυρίως κοινό του. Μια παρέα 4 ατόμων που θα γεμίσει το τραπέζι της με πατάτες, σαλάτα, δυο τρία ορεκτικά και κρεατολιχουδιές, θα ενθουσιαστεί, όταν έρθει η «λυπητερή», που δεν θα υπερβαίνει τα €20 για όλους! Ενδείκνυται και για υπέροχες βραδιές οινοποσίας. (Αραχώβης & Εμμ. Μπενάκη, Εξάρχεια, τηλ. 210 3839947)
15. Η φράση value for money αποτυπώνει ακριβώς τη φιλοσοφία του Σκουφιά. Απόλαυσε στα τραπεζάκια του πεζόδρομου, κάτω από τις μουριές, πατάτες φούρνου με πράσο και κίτρινα τυριά (€5), σφακιανό με μυρωδικά (€7), πατατοσαλάτα Μάνης με πορτοκάλι και διάφορα αρωματικά (€4,80) και την καταπληκτική σαλάτα με ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια και ξερό σύκο (€6,50). Ανοιχτά καθημερινά 19:00-01:30, Κυρ. και μεσημέρι. (Βασιλείου Μεγάλου 50, Ρουφ, τηλ. 210 3412252)
16. Βρίσκεται δίπλα στο σταθμό του μετρό Σεπόλια και είναι πασίγνωστο για το ζουμερό και πεντανόστιμο κεμπάπ του. Ο λόγος για το Ρόδι, πρώην Αγκόπ, του Γκριγκόρ και της Λαρίσα που ετοιμάζουν ανατολίτικους μεζέδες και λιχουδιές, όλα καμωμένα με τον παραδοσιακό αρμένικο τρόπο. Οι επιλογές πολλές και εξίσου γευστικές: μελιτζανοσαλάτα (€4,50), ιτσλί κιουφτά (€2,50), μελιτζάνα ρολό με αρνίσιο κιμά (€6,80) και θεϊκό λαχματζούν (€5,20). Ανοιχτά καθημερινά 13:00-00:30. (Κρέοντος 163 & Ρόδου, Σεπόλια, τηλ. 210 5154376)
17. Στο Ριφιφί, τη μοντέρνα ταβέρνα των Εξαρχείων, θα γευτείς μεσογειακές και ελληνικές λιχουδιές από φρέσκα προϊόντα. Δοκίμασε ψητά μανιτάρια πλευρώτους με σος μπαλσάμικου (€6,20), σαλάτα με ρόκα, πορτοκάλι, μαραθόριζα και βινεγκρέτ μπαλσάμικου (€6,80) και χυλοπίτες με χωριάτικο λουκάνικο, μανιτάρια και πράσο, σβησμένες σε λευκό κρασί (€8,80). Το μενού με τα μαγειρευτά αλλάζει καθημερινά. Μπορείς να συνοδεύσεις τις επιλογές μου μ’ ένα ποτηράκι καλό κόκκινο κρασί (€2). Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. η κουζίνα 13:00-00:30, αλλά το μαγαζί μέχρι όσο πάει. (Εμμ. Μπενάκη 69Α & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, τηλ. 210 3300237)
18. Το ιστορικό μεζεδοπωλείο-ουζερί Τηνιακός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια των φοιτητών με ωραία νεανική ατμόσφαιρα και τιμές που σέβονται τη γενιά των €500. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι το προτιμούν εξαιτίας του ότι χρεώνει την μπύρα μόλις €2/ποτήρι. Ανοιχτά καθημερινά 13:00-02:30. (Λ. Αλεξάνδρας 50, Αθήνα, τηλ. 210 8228493)
19. Το Χαλάλι είναι ένα καλαίσθητο ταβερνάκι με τρομερούς καλομαγειρεμένους μεζέδες. Ιδανική επιλογή αυτή την εποχή, μιας και έχει ανοίξει την αυλή του, η οποία περιτριγυρίζεται από το πράσινο. Δοκίμασε τη φέτα Ελασσόνας -που είναι βουτηγμένη στο μέλι- τα τηγανητά κεφτεδάκια και το καταπληκτικό χιουνκιάρ μπεγιεντί, συνοδεύοντας το γεύμα σας με καλό χύμα κρασάκι. Πάνω από €12 το άτομο δύσκολα πληρώνεις. (Κύπρου 82, Περιστέρι, τηλ. 210 5757402. www.halali.gr)
20. Το Cucina Povera σημαίνει στα ιταλικά «φτωχή κουζίνα», που συντίθεται δηλαδή από πιάτα φτιαγμένα με υλικά «ταπεινής καταγωγής». Στο γνωστό εστιατόριο του Παγκρατίου μπορούμε να πούμε ότι αυτό εφαρμόζεται, κατά κάποιον τρόπο, χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτό. Ο sommelier Γιάννης Καϋμενάκης και ο Μάνος Ζουρνατζής δημιουργούν διαφορετικές λιχουδιές με ό,τι βρίσκουν στην αγορά, προσφέροντάς μας ένα μενού βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα. Δοκίμασε την πατατόσουπα με λουκάνικο Καρδίτσας και το χοιρινό καρέ σε μπύρα με γέμιση από σέλερι, κολοκύθι και βραστό λάχανο. Επίσης, διαθέτει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινικές λίστες με 300 ετικέτες. Με κρασάκι ο λογαριασμός θα πάει γύρω στα €25 το άτομο. (Ευφορίωνος 13 & Ερατοσθένους, Παγκράτι, τηλ. 210 7566008)
21. Il Mercantino σημαίνει στα ιταλικά μικρή αγορά, κάτι που αντιλαμβανόμαστε από την cozy διακόσμηση, η οποία αντλεί έμπνευση από μπακάλικο. Πρόκειται για μια αυθεντική τρατορία που προστέθηκε μόλις πριν λίγους μήνες στη λίστα των εστιατορίων της πρωτεύουσας. Στόχος του: να μυήσει τους Αθηναίους στη μιλανέζικη κουζίνα. Δοκίμασε spaghetti alio olio ala minute (€7,80), πίτσα με την κλασική crispy ζύμη (€6,90), μπρουσκέτα pomodoro με βασιλικό (€4,20) και συνόδεψέ τα με μισό κιλό λευκό κρασί πολύ καλής ποιότητας (€6). (Ακτή Κουμουνδούρου 38, Μικρολίμανο, τηλ. 210 4127405)
22. Τον Παπαγιάννη ή Φοιτητικό θα το βρείτε στα Ιλίσια. Το παρατσούκλι προκύπτει από τις τιμές του και από το γεγονός ότι το επισκέπτονται πολλοί φοιτητές από Ζωγράφου για μεσημεριανό μαγειρευτό φαγάκι. Εκλεκτά κρέατα και ελληνική κουζίνα σε χορταστικές μερίδες. Να δοκιμάσεις μαμαδίστικα γεμιστά με €5,50-6 η μερίδα. Ο χώρος μέσα θυμίζει παραδοσιακό ταβερνείο, διαθέτει ζωντανή μουσική και υπηρεσία delivery.(Παπαδιαμαντοπούλου 53, Ιλίσια, τηλ. 210 7709313, 210 7716656)
23. Στο Μίστερ Λουκιδέλη θα φας και θα πιεις μέχρι σκασμού με €15 το πολύ. Ο χώρος είναι υπόγειος και θυμίζει κρασοπουλειό. Κρέατα καλομαγειρεμένα σε τεράστιες μερίδες, Μυκονιάτικη τυρόπιτα, σαλιγκάρια, κρασάτο χοιρινό και πατάτες κομμένες στο χέρι. Για φινάλε μάς προσφέρουν χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά σε λουκούλλειες μερίδες. (Γ. Παπανδρέου 79, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2510659)
CHEAP & SWEET
24. Για τον τίτλο του καλύτερου μιλφέιγ υπάρχουν πολλοί μνηστήρες. Ωστόσο, ασυναγώνιστο, τόσο σε τιμή όσο και σε γεύση, παραμένει το ζαχαροπλαστείο Ασημακόπουλος στα Εξάρχεια. Εκεί θα δώσεις μόνο €2,70 και θα απολαύσεις την πιο φρέσκια κρέμα που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Αν, πάλι, επιμένεις… σιροπιαστά, σου προτείνουμε το παραδοσιακό κανταΐφι (€2,30). (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092)
25. Στο Πετέκ (η κηρήθρα στα τούρκικα) θα ανακαλύψεις 8 λαχταριστά γλυκά του ταψιού, τα οποία κοστίζουν μόλις €1,50. Το μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού, πέραν της πολύ καλής τιμής, είναι το βούτυρο γάλακτος και το θυμαρίσιο μέλι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. (3ης Σεπτεμβρίου 81, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210 8223955)
26. Είσαι στην Ομόνοια κι έχεις πάνω σου €3. Τι κάνεις; Μπαίνεις στον Κτιστάκη, κάθεσαι στις παραδοσιακές καρέκλες του και παραγγέλνεις λουκουμάδες. Σε χρόνο ρεκόρ «προσγειώνονται» στο μαρμάρινο τραπεζάκι μπροστά σου δέκα αφράτες και ζεστές μπουκίτσες. (Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ. 210 5240891)
27. Αν θεωρείς ότι η μπουγάτσα αποτελεί «προνόμιο» της βόρειας Ελλάδας, καιρός να αλλάξεις γνώμη. Στον Κρίνο, ένα από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία της πρωτεύουσας, θα βρεις την… αθηναϊκή εκδοχή της και θα πληρώσεις €2,90 για να την απολαύσεις εντός του καταστήματος και €2,20 αν την πάρεις σε πακέτο. Πολύ νόστιμοι είναι και οι λουκουμάδες του (€3,20 και €2,70 αντίστοιχα). (Αιόλου 87, Αθήνα, τηλ. 210 3216852)