ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Κολασμένα» μπιφτέκια κοτόπουλου: Η νοστιμιά κρύβεται στη γέμιση τους

Μοσχοβολάει το σπίτι

Ζουμερά, αρωματικά και λιγάκι πικάντικα είναι αυτά τα μπιφτέκια κοτόπουλου, ψήνονται στον φούρνο ή στα κάρβουνα, μας χορταίνουν και μας γεμίζουν ευχαρίστηση! Με την ευκαιρία δείτε Ζουμερά μπιφτέκια πολίτικα πανέ «γυναικείο μπούτι» (Kadinbudu köfte): Το μυστικό είναι στον κιμά

AD: mytest

Υλικά

  • 700 γρ. κιμάς κοτόπουλου από μπούτι (ή ανάμεικτος με στήθος)
  • 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας γλυκό κρασί της αρεσκείας μας (ή ούζο)
  • λίγο πιπέρι καγιέν
  • τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, τριμμένο
  • 5 κλωνάρια μαϊντανός (ή κόλιανδρος), ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 30 γρ. μουστάρδα πικάντικη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. ψίχα από χωριάτικο ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο καλά
  • 90 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα χεριών και σκεύους
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  •  Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 5 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.
  • Σβήνουμε με το ποτό, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε πιπέρι καγιέν κατά βούληση, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ζυμώνουμε γρήγορα, βρέχοντας τακτικά τις παλάμες μας για να μην κολλάνε στο μείγμα, μέχρι να γίνει εντελώς ομοιογενές.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει λίγο και πλάθουμε 8 μπιφτέκια, λαδώνοντας τακτικά τις παλάμες μας.

Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί, αραδιάζουμε τα μπιφτέκια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά.
  • Εναλλακτικά, τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ, κατά προτίμηση πάνω σε σκεύος ή πλάκα από μαντέμι, ελαφρώς λαδωμένο, για 10 λεπτά, ή απευθείας πάνω στη λαδωμένη σχάρα του φούρνου για 7 λεπτά από τη μία πλευρά και 5 λεπτά από την άλλη.
  • Τέλος, μπορούμε να τα ψήσουμε και στα κάρβουνα, σε δυνατή θράκα, για 8 λεπτά από τη μία πλευρά και 6 λεπτά από την άλλη.
  • Τα σερβίρουμε αμέσως.