Μανιάτικη τυρόπιτα: Η μούρλια συνταγή για τη «ξεσκέπαστη»

Θα σου τρέχουν τα σάλια
Η Μάνη εκτός από το λάδι και το μέλι φημίζεται για την πιο ωραία τυρόπιτα. Τη «ξεσκεπάστη» με μυζήθρα και άνηθο που δε μπορεί να ξεχάσει κανείς όταν τη γευτεί.
AD: mytest
Με την ευκαιρία δείτε Από τα χεράκια της γιαγιάς: Ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ και μια ζύμη «όνειρο»
Υλικά
- 1 συσκευασία ζύμη κουρού
- 1 κιλό φρέσκο, ανάλατο τυρί (μπορούμε να βάλουμε μυζήθρα φουλ λιπαρών ή το πιο άπαχο ανθότυρο – με διαφορετικά, αν και εξίσου ενδιαφέροντα, αποτελέσματα), θρυμματισμένο με το χέρι
- 6 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 150 ml γάλα φρέσκο
- 60 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
- 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Εκτέλεση
- Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.
- Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα 2 φύλλα κουρού, το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το τυρί, τα αυγά, το λάδι, το γάλα, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη ή με μια κουτάλα για 5 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ρίχνουμε λίγο λαδάκι στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε με πιπέρι, αν θέλουμε.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Την απολαμβάνουμε ζεστή αλλά και κρύα.