Από τα χεράκια της γιαγιάς: Η μυστική συνταγή για «κολασμένη» τυρόπιτα

Έρωτας με την πρώτη μπουκιά
Είναι και κάποιες συνταγές που σε ταξιδεύουν στα παιδικά σου χρόνια, θυμίζοντας σου γεύσεις που δεν πρόκειται να ξεχάσεις! Μια από αυτές είναι η αγαπημένη τυρόπιτα που κυριαρχεί σε όλες τις στιγμές καθώς έχει αποκτήσει πρώτη θέση σε κάθε νοικοκυριό.
AD: mytest
Με την ευκαιρία δείτε: Η νοστιμιά στον ουρανίσκο σου: Άπαιχτη τυρόπιτα με ανθότυρο – Το μυστικό κρύβεται σε αυτό το προϊόν
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 500 γρ. τυρί φέτα
- 500 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 3 αυγά
- 250 ml γάλα
- 1 κουτάκι σόδα (330 ml)
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τη γραβιέρα και κόβουμε τη φέτα σε χοντρά ακανόνιστα κομμάτια.
- Ανακατεύουμε 300 γρ. από τη γραβιέρα με όλη τη φέτα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
- Παίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε κυματιστά πάνω στο ταψί και προσθέτουμε το μείγμα από τη φέτα και τη γραβιέρα.
- Ακολουθούμε την ίδια, απλή διαδικασία με όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω τα υπόλοιπα 200 γρ. της τριμμένης γραβιέρας.
- Ρίχνουμε όλη τη σόδα να πάει παντού.
- Ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και περιχύνουμε την τυρόπιτα.
- Στο τέλος, με ένα πινέλο βουτυρώνουμε την επιφάνεια με το βούτυρο που έχει περισσέψει.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, για να απορροφηθούν τα υγρά από το φύλλο.
- Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Έτοιμη για σερβίρισμα!