ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακό γλυκό ψυγείου με εκμέκ κανταΐφι

Θα το λατρέψετε

Το πιο νόστιμο και παραδοσιακό γλυκό ψυγείου με εκμέκ κανταΐφι. Θα το λατρέψει όλη η οικογένεια! Γευστικό και δροσερό για τις δύσκολες ώρες των καλοκαιρινών ημερών. 

AD: mytest

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και κρέμα

Υλικά

  • 400 γρ φύλλο κανταΐφι
  • 50 γρ βούτυρο λιωμένο
  • φυστίκι Αιγίνης τριμμένο

Σιρόπι

  • 500 γρ νερό
  • 500 γρ ζάχαρη
  • στη μύτη ενος κγ κανέλα τριμμένη
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 κσ μέλι

Κρέμα βανίλια

  • 1 λίτρο γάλα
  • 8 κσ κορν φλάουρ
  • 3 κσ ζάχαρη
  • τρίμμα από ένα λεμόνι
  • 2 κρόκους αυγού χτυπημένους με ένα πιρούνι
  • 1/2 βανιλλίνη

Κρέμα σαντιγί

  • 500 γρ κρέμα γάλακτος φουλ λιπαρά
  • 4 κσ ζάχαρη άχνη
  • 1/2 βανιλλίνη

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι μας, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα μας τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου φουσκώσει το σιρόπι μας και ξεκινήσει να βράζει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προαιρετικά το αρωματίζουμε με 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
  • Ξεκινάμε να ανοίγουμε καλά το κανταΐφι μας με τα δάχτυλα μας, ουσιαστικά θέλουμε να ξεχωρίσουμε τις ίνες καλά, και αν σπάσουν δεν μας πειράζει.
  • Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 35×25εκ βάζουμε το φύλλο μας μέσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° στις αντιστάσεις, περιχύνουμε το καταΐφι με το βούτυρο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά.
  • Μόλις ψηθεί το κανταΐφι μας, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι μας να πάει παντού, αφήνουμε περίπου 30 λεπτάκια να απορροφήσει.

  • Σε αυτό το σημείο ετοιμάζουμε τη κρέμα μας.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 900ml γάλακτος να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά με το τρίμμα λεμονιού και τη ζάχαρη.
  • Σε ένα μπόλ διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και τη βανίλια.
  • Μόλις αρχίσει το γάλα να αχνίζει καλά, βάζουμε το μείγμα του κορν φλάουρ και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Μόλις πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους αυγού χτυπώντας με το σύρμα να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη κρέμα μας στην άκρη.
  • Μόλις το καταΐφι πιεί το σιρόπι μας, τότε απλώνουμε τη κρέμα πάνω στο καταΐφι, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα να σταθεί η κρέμα και να κρυώσει το γλυκό για να ξεκινήσουμε τη σαντιγί μας.
  • Αφού κρυώσει το γλυκό μας καλά, ξεκινάμε τη σαντιγί μας.
  • Παίρνουμε τη κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο, βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα βαθύ σκεύος ή στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα έως ότου έχουμε μία αρκετά πυκνή και αφράτη σαντιγί (γύρω στα 3 λεπτάκια χτύπημα), απλώνουμε πάνω από το γλυκό μας, πασπαλίζουμε με σπασμένα φιστίκια ή τριμμένη καραμελωμένη φλούδα λεμονιού 
  • Σκεπάζουμε με τη μεμβράνη μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!