Παραδοσιακό γλυκό ψυγείου με εκμέκ κανταΐφι

Θα το λατρέψετε
Το πιο νόστιμο και παραδοσιακό γλυκό ψυγείου με εκμέκ κανταΐφι. Θα το λατρέψει όλη η οικογένεια! Γευστικό και δροσερό για τις δύσκολες ώρες των καλοκαιρινών ημερών.
AD: mytest
Διαβάστε επίσης: Απίστευτο γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και κρέμα
Υλικά
- 400 γρ φύλλο κανταΐφι
- 50 γρ βούτυρο λιωμένο
- φυστίκι Αιγίνης τριμμένο
Σιρόπι
- 500 γρ νερό
- 500 γρ ζάχαρη
- στη μύτη ενος κγ κανέλα τριμμένη
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 κσ μέλι
Κρέμα βανίλια
- 1 λίτρο γάλα
- 8 κσ κορν φλάουρ
- 3 κσ ζάχαρη
- τρίμμα από ένα λεμόνι
- 2 κρόκους αυγού χτυπημένους με ένα πιρούνι
- 1/2 βανιλλίνη
Κρέμα σαντιγί
- 500 γρ κρέμα γάλακτος φουλ λιπαρά
- 4 κσ ζάχαρη άχνη
- 1/2 βανιλλίνη
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το σιρόπι μας, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα μας τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου φουσκώσει το σιρόπι μας και ξεκινήσει να βράζει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προαιρετικά το αρωματίζουμε με 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα αφού το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
- Ξεκινάμε να ανοίγουμε καλά το κανταΐφι μας με τα δάχτυλα μας, ουσιαστικά θέλουμε να ξεχωρίσουμε τις ίνες καλά, και αν σπάσουν δεν μας πειράζει.
- Έπειτα βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 35×25εκ βάζουμε το φύλλο μας μέσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170° στις αντιστάσεις, περιχύνουμε το καταΐφι με το βούτυρο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά.
- Μόλις ψηθεί το κανταΐφι μας, το βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με μια κουτάλα το σιρόπι μας να πάει παντού, αφήνουμε περίπου 30 λεπτάκια να απορροφήσει.
- Σε αυτό το σημείο ετοιμάζουμε τη κρέμα μας.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 900ml γάλακτος να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά με το τρίμμα λεμονιού και τη ζάχαρη.
- Σε ένα μπόλ διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και τη βανίλια.
- Μόλις αρχίσει το γάλα να αχνίζει καλά, βάζουμε το μείγμα του κορν φλάουρ και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Μόλις πήξει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους αυγού χτυπώντας με το σύρμα να ενσωματωθούν. Αφήνουμε τη κρέμα μας στην άκρη.
- Μόλις το καταΐφι πιεί το σιρόπι μας, τότε απλώνουμε τη κρέμα πάνω στο καταΐφι, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα να σταθεί η κρέμα και να κρυώσει το γλυκό για να ξεκινήσουμε τη σαντιγί μας.
- Αφού κρυώσει το γλυκό μας καλά, ξεκινάμε τη σαντιγί μας.
- Παίρνουμε τη κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο, βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα βαθύ σκεύος ή στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα έως ότου έχουμε μία αρκετά πυκνή και αφράτη σαντιγί (γύρω στα 3 λεπτάκια χτύπημα), απλώνουμε πάνω από το γλυκό μας, πασπαλίζουμε με σπασμένα φιστίκια ή τριμμένη καραμελωμένη φλούδα λεμονιού
- Σκεπάζουμε με τη μεμβράνη μας και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!