Αφράτο και πανεύκολο: Το θρακιώτικο τυρόψωμο που θα σας «ξετρελάνει»

Φτιάχνεται με μόνο 4 βασικά υλικά
Ψάχνετε να βρείτε να φτιάξετε ένα εύκολο σνακ για να το απολαύσετε εσείς και τα παιδιά σας;
Τότε πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε μια ευκαιρία στο αφράτο, τραγανό και πανεύκολο θρακιώτικο τυρόψωμο.
Μετην ευκαιρία, δοκιμάστε επίσης: «Ζουμπουρλούδικα» και ζουμερά μπιφτέκια: Το μυστικό στον κιμά που θα τα κάνει «αφρό» στο στόμα
Η συνταγή είναι πανεύκολη και απαιτεί ελάχιστα υλικά που σίγουρα έχετε στο ψυγείο σας.
Δοκιμάστε την και θα σας γίνει καθημερινή συνήθεια!
Υλικά
Για 6-8 θερμίδες
-
1 κιλό αλεύρι, μαλακό
-
30 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
-
2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
-
1 κουτ. γλυκού αλάτι
-
1 φλιτζ. τσαγιού αγελαδινό βούτυρο (περίπου 250 γρ.), λιωμένο
-
750 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Εκτέλεση
-
Για να φτιάξουμε το θρακιώτικο τυρόψψμο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι.
-
Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο.
-
Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
-
Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
-
Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια.
-
Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης.
-
Το βρέχουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας (όχι με πλάστη), μέχρι να ανοίξει σε σχετικά λεπτό φύλλο.
-
Πασπαλίζουμε το φύλλο με φέτα.
-
Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
-
Το πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα.
-
Συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε όλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλισμένα το καθένα με φέτα.
-
Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να ραντίζουμε τα φύλλα όσο τα ανοίγουμε, με λιωμένο βούτυρο.
-
Φέρνουμε στο κέντρο όλες τις άκρες αυτού του πολλαπλού φύλλου, καλύπτοντας τη φέτα.
-
Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο ώστε το δίπλωμά τους να έρθει προς τα κάτω και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απλώσει καλά (περίπου 25 x 30 εκ.).
-
Το αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
-
Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί και ακουμπάμε εκεί το τυρόψωμο.
-
Ψήνουμε, το θρακιώτικο τυρόψωμο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει.
Πηγή: gastronomos.gr