ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αφράτο και πανεύκολο: Το θρακιώτικο τυρόψωμο που θα σας «ξετρελάνει»

Φτιάχνεται με μόνο 4 βασικά υλικά

Ψάχνετε να βρείτε να φτιάξετε ένα εύκολο σνακ για να το απολαύσετε εσείς και τα παιδιά σας;

AD: mytest

Τότε πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε μια ευκαιρία στο αφράτο, τραγανό και πανεύκολο θρακιώτικο τυρόψωμο.

Μετην ευκαιρία, δοκιμάστε επίσης: «Ζουμπουρλούδικα» και ζουμερά μπιφτέκια: Το μυστικό στον κιμά που θα τα κάνει «αφρό» στο στόμα

Η συνταγή είναι πανεύκολη και απαιτεί ελάχιστα υλικά που σίγουρα έχετε στο ψυγείο σας.

Δοκιμάστε την και θα σας γίνει καθημερινή συνήθεια!

Υλικά

Για 6-8 θερμίδες

  • 1 κιλό αλεύρι, μαλακό

  • 30 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη

  • 2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό

  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

  • 1 φλιτζ. τσαγιού αγελαδινό βούτυρο (περίπου 250 γρ.), λιωμένο

  • 750 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση 

  • Για να φτιάξουμε το θρακιώτικο τυρόψψμο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι.

  • Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο.

  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

  • Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

  • Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια.

  • Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης.

  • Το βρέχουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας (όχι με πλάστη), μέχρι να ανοίξει σε σχετικά λεπτό φύλλο.

  • Πασπαλίζουμε το φύλλο με φέτα.

  • Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.

  • Το πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα.

  • Συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε όλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλισμένα το καθένα με φέτα.

  • Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να ραντίζουμε τα φύλλα όσο τα ανοίγουμε, με λιωμένο βούτυρο.

  • Φέρνουμε στο κέντρο όλες τις άκρες αυτού του πολλαπλού φύλλου, καλύπτοντας τη φέτα.

  • Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο ώστε το δίπλωμά τους να έρθει προς τα κάτω και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απλώσει καλά (περίπου 25 x 30 εκ.).

  • Το αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο.

  • Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί και ακουμπάμε εκεί το τυρόψωμο.

  • Ψήνουμε, το θρακιώτικο τυρόψωμο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει.

Πηγή: gastronomos.gr