ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πασχαλινό αρνάκι και κατσικάκι: 2 συνταγές «λουκούμι» για να γλείφετε τα δάχτυλά σας

Εσείς τι προτιμάτε; Αρνάκι ή κατσικάκι;

Αύριο 5/5/24, Κυριακή του Πάσχα, θα απολαμβάνουμε στο πασχαλινό τραπέζι αρνάκι ή κατσικάκι, δύο πολύ αγαπημένα πιάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά για το Πάσχα, εξίσου πεντανόστιμα.

AD: mytest

Το αιώνιο δίλημμα παραμένει όμως: Αρνί η κατσικάκι

Ευτυχώς, ο αγαπημένος σεφ Μιχάλης Ντουνέτας μας δίνει δύο διαφορετικές συνταγές για αυτά τα λαχταριστά γιορτινά πιάτα, για να έχουμε να επιλέγουμε!

Γευτείτε επίσηςΑρνί στη σούβλα: Τα 3 υλικά στη μαρινάδα που θα κάνουν το κρέας να μην μυρίζει

Έχουμε και λέμε:

Αρνίσιο μπουτάκι ρολό γεμιστό με μετσοβόνε

Χρόνος: προετοιμασία 30 λεπτά /μαρινάρισμα 3 ώρες/ ψήσιμο 2 ώρες

Μέτριας δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

(για 4 άτομα)

1 αρνίσιο μπουτάκι, χωρίς κόκαλο, περίπου 1,5 κιλό

Για τη μαρινάδα:

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

100 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

χυμό από 1 λεμόνι

ξύσμα από 1/2 λεμόνι

αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση:

150 γρ. τυρί μετσοβόνε ή κεφαλοτύρι, κομμένο σε χοντρούς κύβους

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ζητάμε από τον χασάπη να αφαιρέσει το κόκαλο της κνήμης του αρνιού, χωρίς να ανοίξει το μπουτάκι. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό του μπουτιού και το γεμίζουμε με τους κύβους του τυριού. Το κλείνουμε στερεώνοντας τις άκρες του με οδοντογλυφίδες. Ρίχνουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε καλά, ενσωματώνοντάς τα. Περιχύνουμε το κρέας με τη μαρινάδα. Το γυρίζουμε από όλες του τις πλευρές, το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο. Το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3 ώρες. Μετά βάζουμε το κρέας σε μια γάστρα και το περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 45 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και το αφήνουμε το να ψηθεί για ακόμα 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα.

Κατσικάκι γεμιστό με ρύζι

Χρόνος: 1 ώρα

Μέτριας δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

(για 6-8 άτομα)

1 κατσίκι, περίπου 7-8 κιλά

1/2 συκωταριά από το κατσίκι

300 γρ. ρύζι γλασέ

1 κιλό σπανάκι

7-8 κ.σ. ελαιόλαδο

3 ματσάκια φρέσκια κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες

5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

φρέσκια ρίγανη

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο, ή και μισό-μισό

χυμό 1 λεμονιού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι. Τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο τη συκωταριά, το κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε έως ότου μαραθούν. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, το σπανάκι και τα αρωματικά χορταρικά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το ρύζι και διορθώνουμε τα αρτύματα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια γεμίζουμε την κοιλιά του κατσικιού και την ράβουμε χρησιμοποιώντας μια χοντρή βελόνα (ή σακοράφα) και σπάγκο. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε, εξωτερικά, το γεμιστό κατσίκι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες ψημένες με λαδορίγανη.

Θεσπέσιες συνταγές!