Πως να ξεχωρίσετε το αρνί από το κατσίκι – Τι αποκαλύπτουν οι σφραγίδες

Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά του κρέατος
Πολλοί από εμάς δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αρνί από το κατσίκι με αποτέλεσμα να ακούμε γκρίνια την ώρα του πασχαλιάτικου τραπεζιού. Μπορεί πάνω στη σούβλα να φαίνονται ίδια όμως είναι δυο τελείως διαφορετικά ζώα.
Διαβάστε επίσης: Πάσχα στην Πάτμο: Ζήστε ένα ξεχωριστό έθιμο στο νησί της Αποκάλυψης
Το κατσίκι έχει την ουρά του στραμμένη προς τα πάνω και στην άκρη της έχει μια φούντα από ίσιες τρίχες. Επίσης το κεφάλι του είναι επίπεδο σε αντίθεση με το αρνί που έχει στο κεφάλι του ένα καρούμπαλο που ξεκινά από τα μάτια μέχρι την άκρη της μύτης του.
Ανεξάρτητα από το ζώο θα πρέπει να προσέξουμε η σάρκα του να έχει ζωηρό και ανοιχτό ροζ χρώμα. Τέλος πολύ σημαντικό σημείο είναι οι σφραγίδες που φέρει πάνω του το κρέας.
Στην αγορά, μπορείτε να ξεχωρίσετε τα ντόπια αρνιά και τα κατσίκια από το είδος της σφραγίδας:
- τα ντόπια έχουν μπλε σφραγίδα.
Το σχήμα της σφραγίδας δηλώνει το είδος του ζώου,
- έτσι το αρνί έχει σφραγίδα σε σχήμα ρόμβου,
- αλλά το αρνάκι γάλακτος και το κατσικάκι γάλακτος έχουν σφραγίδα σε σχήμα παραλληλόγραμμου.
Ειδικά για το βιολογικό κρέας, πρέπει να υπάρχει και το καρτελάκι του οργανισμού πιστοποίησης που εγγυάται ότι πραγματικά το κρέας είναι βιολογικό.
Αν σε κάποιο σημείο του ζώου φαίνεται να έχει αφαιρεθεί κομμάτι του δέρματος προσέξτε γιατί εκεί πιθανόν να βρισκόταν η σφραγίδα του.