Ανατρέπονται όλα όσα ξέρατε: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξετε μπιφτέκια!

Δεν είχατε ιδέα!
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνθέσουμε το μείγμα με το οποίο θα φτιάξουμε τα μπιφτέκια μας; Ποιο είναι αυτό το «μαγικό» υλικό το οποίο έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει το μείγμα μας και να μας χαρίσει το πιο αφράτο αποτέλεσμα – το οποίο, βέβαια, για κάποιους, δεν είναι το ζητούμενο. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας, όπως κι αν αγαπάτε να φτιάχνετε τα μπιφτέκια σας, ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει 6 διαφορετικούς τρόπους για να τα ετοιμάσετε και να τα απολαύσετε παρέα με εκείνους που αγαπάτε!
Στο τέλος του άρθρου ο έμπειρος σεφ μας αποκαλύπτει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε μπιφτέκια!
Δείτε επίσης: Ζουμερά μπιφτέκια χωρίς κρέας: Το μυστικό για πεντανόστιμο κιμά με 2 υλικά έκπληξη για ασυναγώνιστο αποτέλεσμα
#1 ΜΕ ΨΩΜΙ
Η διαδικασία: Σε ένα μπολ βάζουμε αρκετό νερό, προσθέτουμε 100 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί και το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα για να απορροφήσει νερό και να μαλακώσει. Στραγγίζουμε καλά το ψωμί με τα χέρια μας για να φύγει το περιττό νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα, 1 φορά περασμένο), το μουλιασμένο ψωμί, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 αβγό και 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Πλάθουμε σε μπιφτέκια των 150 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε στο τηγάνι 4-5 μπιφτέκια και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπιφτέκια μας από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Γιατί μας αρέσει: Αυτή, είναι η πλέον κλασική συνταγή για μπιφτέκια. Με το ψωμί, τα μπιφτέκια μας γίνονται αφράτα και δεν στεγνώνουν εύκολα.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή μπορεί να θέλουμε να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί για την παρασκευή των μπιφτεκιών μας, προκειμένου να τα κάνουμε πιο ελαφριά.
#2 ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ
Η διαδικασία: Σε ένα μπολ βάζουμε 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα, 1 φορά περασμένο), 70 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 50 γρ. γάλα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 αβγό, και 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Πλάθουμε τον κιμά σε στρόγγυλα μπιφτέκια των 150 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε 4-5 μπιφτέκια και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπιφτέκια μας από το σχαροτήγανο, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Γιατί μας αρέσει: Η φρυγανιά, αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική στην περίπτωση που δεν έχουμε ψωμί. Επίσης, μας δίνει ένα αρκετά γευστικό αποτέλεσμα.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν βάλουμε παραπάνω φρυγανιά, ή αν το μείγμα μας μείνει αρκετή ώρα παραπάνω στο ψυγείο, υπάρχει πιθανότητα να στεγνώσει γιατί η φρυγανιά απορροφά διαρκώς υγρασία.
Δείτε επίσης: Ο «παράδεισος» του ουρανίσκου: Ζουμερά μπιφτεκάκια με πεπονάκι και κεφαλογραβιέρα
#3 ΜΕ ΒΡΟΜΗ
Η διαδικασία: Σε ένα μπολ βάζουμε 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα, 1 φορά περασμένο), 70 γρ. βρόμη τριμμένη, 50 γρ. γάλα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 αβγό, 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Πλάθουμε τον κιμά σε στρόγγυλα μπιφτέκια των 150 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε 4-5 μπιφτέκια και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπιφτέκια μας από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Γιατί μας αρέσει: Επειδή, με αυτόν τον τρόπο, τα μπιφτέκια μας γίνονται πιο θρεπτικά, ενώ ενισχύεται το κομμάτι των φυτικών ινών.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν το μείγμα μας μείνει αρκετή ώρα παραπάνω στο ψυγείο, λασπώνει και αλλάζει η υφή του κάτι το οποίο δεν θέλουμε.
#4 ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΙΜΑ
Η διαδικασία: Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Χωρίζουμε 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα, 1 φορά περασμένο) σε 4 ίσα μέρη και σχηματίζουμε τα μπιφτέκια μας πολύ απαλά χωρίς να τα πιέσουμε καθόλου. Πρέπει το κάθε μπιφτέκι να μείνει αφράτο και ζουμερό. Προσοχή! Δεν αλατίζουμε μέσα τον κιμά. Αλατίζουμε μόνο την πάνω και την κάτω μεριά από το μπιφτέκι μας. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στο τηγάνι, τα πατάμε απαλά με μια σπάτουλα ίσα ίσα για να πάρουν σχήμα, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα για 2-3 λεπτά. Μόλις πάρουν χρώμα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε να ψηθούν για 1-2 λεπτά ακόμα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπιφτέκια από το τηγάνι σε ένα πιάτο και σερβίρουμε.
Γιατί μας αρέσει: Αν θέλουμε να φτιάξουμε μπιφτέκια για burger, τότε αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος. Επιπλέον, αποτελεί μια καλή εναλλακτική για όσους δεν επιθυμούν να φορτώσουν το μπιφτέκι τους με επιπλέον θερμίδες και υδατάνθρακες π.χ. επιστρατεύοντας το ψωμί ανάμεσα στα υλικά τους.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν τα μπιφτέκια μάς αρέσουν πιο αφράτα, τότε αυτή δεν είναι η συνταγή για εμάς, μια και το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο στεγνό από αυτό που θα παίρναμε αν π.χ. προσθέταμε ψωμί ή φρυγανιά στο μείγμα μας.
Η διαδικασία: Σε ένα μπολ βάζουμε 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (από λάπα, 1 φορά περασμένο), 70 γρ. φρυγανιά, 1 ντομάτα τριμμένη, ½ κ.γ. μαγειρική σόδα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, 1 αβγό, 70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Πλάθουμε το μείγμα σε μπιφτέκια των 150 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε 4-5 μπιφτέκια και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπιφτέκια μας από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Γιατί μας αρέσει: Είναι ένας πολύ έξυπνος και νόστιμος τρόπος για να πετύχουμε αφράτο αποτέλεσμα χωρίς την προσθήκη ψωμιού, φρυγανιάς ή βρόμης.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Αν μείνουν παραπάνω χρόνο στο ψυγείο, η σόδα θα αλλοιώσει τη γεύση τους.
#6 ΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΑ ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ
Η διαδικασία: Στο μπλέντερ βάζουμε 70 γρ. στραγάλια αλατισμένα και 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη τα στραγάλια. Σε ένα μπολ βάζουμε 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από λάπα, 1 φορά περασμένο), 50 γρ. γάλα, 1 κρεμμύδι τριμμένο, 20 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. ρίγανη, 1 αβγό, 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε στο ψυγείο και αφήνουμε για 1-2 ώρες. Πλάθουμε με το μείγμα μας μπιφτέκια των 150 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε 4-5 μπιφτέκια και ψήνουμε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μπιφτέκια μας από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και σερβίρουμε. Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Γιατί μας αρέσει: Η προσθήκη των στραγαλιών στη συνταγή, μας δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα μια και τα στραγάλια δίνουν πολύ ωραία γεύση στα μπιφτέκια μας.
Γιατί θα το ξανασκεφτόμασταν: Επειδή μπορεί να μην μας αρέσουν τα στραγάλια, να μην θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ή -απλά, να μην έχουμε στο σπίτι μας. Βλέπετε, δεν είναι ένα υλικό το οποίο υπάρχει σε κάθε σπίτι όπως π.χ. το μπαγιάτικο ψωμί.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο καλύτερος τρόπος για να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια μας είναι ο Νο.1. Το ψωμί, είναι ένα υλικό το οποίο τα κάνει -πραγματικά- πάρα πολύ αφράτα και ζουμερά και μας δίνει ένα ιδιαίτερα νόστιμο αποτέλεσμα. Φυσικά, είμαστε ελεύθεροι να αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε τα υλικά της αρεσκείας μας ενισχύοντας π.χ. το μείγμα μας με έξτρα λαχανικά, ή να το κάνουμε πιο spicy επιστρατεύοντας τα αντίστοιχα μυρωδικά και μπαχάρια.
Όπως έχουμε πει, είναι όλα θέμα γούστου!