Τρέχουν τα σάλια: Άπαιχτη συνταγή για γιουβετσάκι κοτόπουλο

Θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό!
Λαχταριστό σπυρωτό γιουβέτσι κοτόπουλο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, από τα φαγητά που δεν τα βαριέσαι ποτέ γιατί είναι απλά πεντανόστιμο! Θα σας ξετρελάνει η συνταγή!
Εάν αγαπάτε το κοτόπουλο, δείτε επίσης: Το αρχοντικό γλυκό της Ανατολής που έχει μέσα κοτόπουλο και θα σας ξετρελάνει
Υλικά
Για το κοτόπουλο γιουβέτσι
1 μικρό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 σκελ. σκόρδο
1 καρότο τριμμένο
1 κ.σ. πελτέ
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 συσκ. ντομάτες ψιλοκομμένες ή 5 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα για πασπάλισμα (προαιρετικά).
Εκτέλεση
Kόβουμε πρώτα σε μερίδες το κοτόπουλο με ένα μαχαίρι και το στεγνώνουμε πολύ καλά.
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε γύρω γύρω για περίπου 8′-10′.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο, πράσο, σκόρδο και σοτάρουμε 3-4′.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2′.
Σβήνουμε με το κρασί, ντεγκλασάρουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και 1 λίτρο νερό.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας να λαδωθεί καλά.
Στο φούρνο
Το αδειάζουμε σε ταψί.
Από πάνω βάζουμε το κοτόπουλο και περιχύνουμε με την σάλτσα το φαγητό.
Η σάλτσα πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι.
Αν έχει εξατμιστεί κατά το βρασμό, προσθέτουμε ζεστό νερό για δύο δάχτυλα πάνω από το κριθαράκι.
Ψήσιμο – Χρόνος
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις (επιμένω) στους 170ºC για 40′.
Προς το τέλος του ψησίματος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα και το αφήνουμε για 10′ στο φούρνο.
Καλή όρεξη!