ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η πιο νόστιμη τυρόπιτα με μπεσαμέλ και σφολιάτα

Ίσως η καλύτερη τυρόπιτα που μπορείτε να δοκιμάσετε στη ζωή σας!

Θέλετε να δοκιμάσετε μια πλούσια τυρόπιτα με φύλλα σφολιάτας, γέμιση με βουτυρένια μπεσαμέλ, μπόλικο κασέρι και γραβιέρα;

AD: mytest

Τότε, αυτή η συνταγή είναι για εσάς!

Δείτε επίσης: Σαν από τα χέρια της γιαγιάς: Τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και αφράτη γέμιση – Το «χρυσό» μυστικό της συνταγής

Δώστε μια ευκαιρία στην πιο νόστιμη και εύκολη τυρόπιτα!

Υλικά

Για 6 μερίδες

  • 2 φύλλα σφολιάτας

  • λίγο λιωμένο βούτυρο, για το άλειμμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο ελαφρά με το πιρούνι

  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο

  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

Για την μπεσαμέλ 

  • 25 γρ. βούτυρο αγελάδας

  • 25 γρ. αλεύρι

  • 150 ml (3/4 κούπας) φρέσκο γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου

  • 50 ml (1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση 

Για την μπεσαμέλ

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αφρίσει.

  2. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να φύγει η «αλευρίλα», αλλά να μη ροδίσει το αλεύρι – αυτό είναι το ρου (roux), η βάση της μπεσαμέλ.

  3. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο. Βράζουμε την κρέμα για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με σύρμα ή με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να πήξει.

  4. Αποσύρουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κρέμα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα.

  5. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και προσθέτουμε ανακατεύοντας τη γραβιέρα και το κασέρι.

Για την πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε δίσκο διαμέτρου 26-27 εκ.

  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε εκεί το φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

  3. Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο χτυπημένο αυγό. Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

  4. Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας σε δίσκο με διάμετρο ίση με του ταψιού (24 εκ.), το απλώνουμε πάνω στη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν στα τοιχώματα. Αλείφουμε το φύλλο με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο, για να διαφεύγει ο ατμός του ψησίματος.

  5. Ψήνουμε για 30 λεπτά, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

  6. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά προτού την κόψουμε σε μερίδες.