ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πεντανόστιμη και νηστίσιμη τυρόπιτα

Ελαφρύ και παραδοσιακό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους

Αυτή η τυρόπιτα θα σου μείνει αξέχαστη και είμαι σίγουρη ότι θα τη φτιάχνεις πολύ συχνά. Είναι η ιδανική τυρόπιτα για όσους νηστεύουν την Σαρακοστή ή θέλουν κάτι πιο ελαφρύ αλλά και παραδοσιακό.

AD: mytest

Διαβάστε επίσης: Νηστίσιμη σπανακόπιτα χωρίς τυρί

Για το φύλλο

  • Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Μία κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1-1,5 κιλό φυτικό-νηστίσιμο τυρί της επιλογής σας σε κομματάκια ή τριμμένο (μπορείτε να διαλέξετε ότι τυρί σας αρέσει)
  • 2 φυτικά γιαούρτια χωρίς ζάχαρη (υπολόγισε 200 ml το καθένα)
  • Αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο ή κανονικό
  • 2-3 ματσάκια άνηθο
  • Μία κουταλιά της σούπας λεμόνι
  • Σουσάμι για το στόλισμα

Εκτέλεση

Αυτή η τυρόπιτα θα σου μείνει αξέχαστη και είμαι σίγουρη ότι θα τη φτιάχνεις πολύ συχνά. Ξεκινάμε να φτιάξουμε το σπιτικό φύλλο μας.

Για το φύλλο

  • Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το νερό, μαζί με τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και πλάθουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη για 2 λεπτά και την αφήνουμε στην άκρη για να φουσκώσει για 1 ώρα σε ξηρό και ζεστό περιβάλλον.

Όσο περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας, ξεκινάμε με τη γέμιση για τη τυρόπιτα μας.

  • Μέσα σε ένα μπολ, ρίξε το τυρί που έχεις επιλέξει, τα γιαούρτια, αλάτι και πιπέρι όσο θέλεις, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ξύδι και το λεμόνι και ψιλόκοψε και το άνηθο και πρόσθεσε το στο μείγμα.
  • Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και άφησε τα στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα μας.
  • Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και τα ανοίγουμε με έναν πλάστη σε λεπτά φύλλα.
  • Λαδώνουμε ένα μεσαίο ταψί της επιλογής μας και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
  • Βάζουμε λίγη από τη γέμιση και απλώνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω.
  • Ξανά γέμιση, μέχρι να φτάσουμε στο τελευταίο φύλλο. Λαδώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο και στολίζουμε με σουσάμι.
  • Κόβουμε τη τυρόπιτα σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας.
  • Μόλις πάρει χρώμα η νηστίσιμη τυρόπιτα μας είναι έτοιμη να την απολαύσουμε.

Η πιο νόστιμη πίτα που δεν θα χορταίνεις να την γεύεσαι.