Μπακαλιάρος για 25η Μαρτίου: Το μυστικό στο τηγάνισμα για να βγει μούρλια

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα έχετε το πιο γευστικό ψάρι
Ως γευστικότατη «λύση ανάγκης» για τις μεγάλες μερίδες πληθυσμού που δεν είχαν πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι, ο παστός μπακαλιάρος καθιερώθηκε ως εθνικό/επετειακό φαγητό την ημέρα που η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής επέτρεπε την κατανάλωση ψαριών: 25η Μαρτίου (του Ευαγγελισμού) και των Βαΐων.
Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για τέλειο κουρκούτι στον μπακαλιάρο.
Με άλλα λόγια στο παρελθόν τα νοικοκυριά μαγείρευαν παστό μπακαλιάρο, γιατί αυτόν μπορούσαν ευκολότερα να βρουν, ανεξάρτητα από τον τόπο και τις συνθήκες που διαβιούσαν. Η παράδοση αυτή κρατιέται ως τις μέρες μας καθώς η νοστιμιά του τηγανητού μπακαλιάρου δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε κι εσείς φέτος τον πατροπαράδοτο παστό μπακαλιάρο σκορδαλιά την ερχόμενη Δευτέρα, ανήμερα της εθνικής γιορτής, ιδού πέντε συμβουλές για να βγει τέλειος.
Βήματα
- Ξαλμυρίστε τον μπακαλιάρο εγκαίρως, αλλιώς ό,τι και να κάνετε το γευστικό αποτέλεσμα θα είναι δυσάρεστο. Πολλές φορές δεν αρκεί καν το παστό ψάρι να μπει στο νερό 24 ώρες πριν, ειδικά αν ο μπακαλιάρος που πρόκειται να τηγανηστεί. Δείτε περισσότερα για το ξαλμύρισμα εδώ.
- Για να μη ρισκάρετε να φάτε τον μπακαλιάρο λύσσα, μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο έχει φύγει το αλάτι, βράζοντας ένα κομματάκι μπακαλιάρου 5′-7′. Θα πρέπει να είναι πολύ ελαφρά αλμυρό στη γεύση και να καταναλώνεται ευχάριστα.
- Αν το κουρκούτι «δεν πιάνει» καλά στην επιφάνεια του ψαριού, περάστε πρώτα τον μπακαλιάρο από λίγο αλεύρι και βυθίστε τον στη συνέχεια στο κουρκούτι. Έτσι θα κρατηθεί στη επιφάνεια του ψαριού.
- Στο τηγάνισμα δεν πρέπει να στοιβάζετε πολλά μπακαλιαράκια μαζί, αλλιώς δεν τηγανίζονται ομοιόμορφα και δεν βγαίνουν τραγανά. Αφήστε χώρο ώστε να μην κολλούν το ένα στο άλλο για να βγει η κρούστα σούπερ.
- Το λάδι πρέπει να είναι καυτό για να τηγανιστούν άμεσα (και όχι να «βράζουν» για ώρα μέσα στο λάδι).
Σοκολατένιο και νηστίσιμο: Γλυκό ψυγείου σε vegan version που θα λατρέψουν όσοι νηστεύουν ή και όχι
Ένα νηστίσιμο και vegan γλυκό ψυγείου σοκολάτας που οποίος το δοκιμάζει το λατρεύει, είτε νηστεύετε είτε όχι η κορυφαία γεύση του θα σας κερδίσει. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κρεμώδες γλυκό ψυγείου ιδανικό για τη Σαρακοστή.
Υλικά
Για το κέικ
- 325 γρ αλεύρι γοχ
- 70 γρ κακαο
- 200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 γρ ηλιέλαιο
- 200 γρ νερό
- 200 γρ γάλα vegan (είτε αμυγδάλου είτε καρύδας κλπ)
- 1 κ.γλ σόδα
- 1 κ.σ ξύδι
Για την κρέμα
- 1,5 L Σοκολατένιο γάλα αμυγδάλου
- 100 γρ κορν φλαουρ
- 30 γρ ζάχαρη προαιρετικά
- 1 πακέτο Τρουφα σοκολάτας
Εκτέλεση
Για το κέικ
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και την σόδα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Αρχίζουμε και προσθέτουμε στο κέντρο του μπολ το γάλα και το νερό ανακατεύοντας από μέσα προς τα έξω να αρχίσει να ομογενοποιείται. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το ξύδι και κάνουμε την τελική ομογενοποίηση.
- Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο ένα ταψί 35*27 cm και ρίχνουμε το μίγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις προτελευταία σχάρα για 25 λεπτά περίπου.Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την κρέμα
- Αρχικά φυλάμε από το σοκολατένιο γάλα μας 100 ml για να βρέξουμε το κέικ.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε σχεδόν όλο το υπόλοιπο γάλα κρατώντας 100-200 ml για να διαλύσουμε το κόρν φλάουρ.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κορν φλάουρ και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα που έχουμε φυλάξει ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ένα σύρμα μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα και να έχει διαλυθεί όλο το κορν φλάουρ.
- Προσθέτουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
- Ταυτόχρονα κάνουμε μερικές τρύπες με ένα μαχαίρι η μία οδοντογλυφίδα στο κρύο κέικ και περιχύνουμε με το γάλα που έχουμε φυλάξει.Πάντα έχουμε το νου μας στην κρέμα για να μην πιάσει. Ρίχνουμε μια κουταλιά από την τρούφα στο γλυκό με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού.
- Μόλις πάρει βράση η κρέμα τότε την περιχύνουμε πάνω από το κέικ. Καλύπτουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε το γλυκό στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις γίνει αυτό τότε βάζουμε στο ψυγείο το γλυκό να παγώσει.
- Μόλις έχει κρυώσει το βγάζουμε από το ψυγείο. Βγάζουμε την μεμβράνη από πάνω και καλύπτουμε με τρούφα. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.