ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα σκοπελίτικη, στο τηγάνι ή τον φούρνο

Παραδοσιακή στριφτή τυρόπιτα από τη Σκόπελο

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αυθεντικής τυρόπιτας της Σκοπέλου είναι το σπειροειδές σχήμα της, έχει σχήμα σαλιγκαριού. Η παραδοσιακή σκοπελίτικη τυρόπιτα είναι στριφτή, τηγανιτή με εξαιρετικά λεπτό φύλλο, πάντα ανοιγμένο στο χέρι.

AD: mytest

Διαβάστε επίσης: Τυρινή εβδομάδα: Που θα την τιμήσουμε τρώγοντας τις καλύτερες τυρόπιτες στην Αθήνα

Τυρόπιτα σκοπελίτικη, στο τηγάνι ή τον φούρνο

Είναι ιδανική για όλες τις ώρες την ημέρας. Σαν πρωινό, σαν σνακ στο μεσημεριανό ή και κυρίως γεύμα, σαν κολατσιό ή και βραδινό.

Πώς θα φτιάξεις τη σκοπελίτικη τυρόπιτα

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. περίπου νερό χλιαρό
  • 600 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί σπασμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμάρι αφράτο, που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί παραπάνω νερό, γι’ αυτό βάλτε το στο τέλος και σταδιακά. Έτσι ελέγχεται καλύτερα το ζυμάρι.
  • Πλάθουμε σε μακρόστενο φρατζολάκι και κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια.
  • Τα βάζουμε σε αλευρωμένο ταψί, σκεπάζουμε σε μεμβράνη και τα αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστούν.
  • Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε κυκλικό, λεπτό φύλλο. Αν δεν βγει εντελώς στρογγυλό ή αν κάνει και καμμιά τρύπα, δεν μας νοιάζει καθόλου.
  • Στη μια άκρη του φύλλου χαμηλά, βάζουμε φέτα κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτό και λεπτό, ασφαλίζοντας τις άκρες. Κάθε ρολό το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι.
  • Ζεσtαίνουμε καλά άφθονο ελαιόλαδο σε κατσαρόλι ή σε γουοκ και τηγανίζουμε τις τυρόπιτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δυό πλευρές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σημειώσεις:

*Οι Σκοπελίτες κάνουν με την ίδια συνταγή και σπανακόπιτα: θα προσθέσετε σπανάκι, κρεμμυδάκι και φρέσκα μυρωδικά.

*Ακόμη και όποιος δεν έχει ξανανοίξει φύλλο μπορεί να διαχειριστεί τη σκοπελίτικη, καθώς πρόκειται για μικρά κομματάκια ζύμης που ελέγχονται εύκολα στο άνοιγμα.

*Aν δεν σας πείσαμε να ανοίξετε το δικό σας φύλλο, γίνονται ωραιότατες και με ζύμη κουρού ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο.