Τραγανές σαν τηγανητές: Μερακλήδικη συνταγή για πατάτες φούρνου με παρμεζάνα και δεντρολίβανο

Θα σας τρέξουν τα σάλια
Μοναδικές πατάτες φούρνου! Τις κόβουμε κυδωνάτες και τις νοστιμίζουμε με διάφορα μυρωδικά και παρμεζάνα ή νιώτικο κεφαλοτύρι. Πιο νόστιμες δεν γίνονται. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κεφτέδες ασυναγώνιστης γεύσης.
Υλικά
- 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι
- 120 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή νιώτικο κεφαλοτύρι
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε πατάτες φούρνου με παρμεζάνα, δεντρολίβανο και κόλιανδρο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ευρύχωρο ταψί βάζουμε τις πατάτες και όλα τα υλικά εκτός από το τυρί. Ανακατεύουμε καλά, τις τακτοποιούμε στο ταψί σε μονή στρώση και τις ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και με ξύλινη σπάτουλα τις ξεκολλάμε προσεκτικά από το ταψί (οι περισσότερες θα έχουν κολλήσει ελαφρά).
- Τις αναποδογυρίζουμε και φουρνίζουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει.
Πηγή: gastronomos.gr
«Alert» για τις πατάτες: Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τις πλένετε πάντα πριν το καθάρισμα
Όλες γνωρίζουμε πως τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται σχολαστικά για να είναι 100% ασφαλή προς κατανάλωση.
Η πατάτα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα παγκοσμίως και καταναλώνεται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους (βραστή, ψητή, τηγανητή κ.ά). Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για αλμυρό κέικ με πατάτες και τυριά.
Γιατί πρέπει να πλένεις πάντα τις πατάτες
Σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) οι πατάτες πρέπει να ξεπλένονται πολύ καλά με τρεχούμενο νερό πριν από την κοπή. Το σχολαστικό πλύσιμο είναι ζωτικής σημασίας ακόμα κι αν σκοπεύεις να τις ξεφλουδίσεις, λόγω των μικροβίων που βρίσκονται στη φλούδα και μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό τους.
Το ίδιο σημαντικό είναι να κόψεις τα χαλασμένα ή μουχλιασμένα μέρη τους, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι ειδικοί τονίζουν πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ σαπούνι, χλωρίνη ή άλλα χημικά προϊόντα για να καθαρίσεις τις πατάτες.
«Οι πατάτες είναι θαμμένες για καιρό στο χώμα, επομένως χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο πριν το μαγείρεμα», αναφέρει στο marthastewart.com η σεφ, Catt Fields White.
Πώς να πλύνεις τις πατάτες
Η σεφ συνιστά να μουλιάζεις πρώτα τις πατάτες σε κρύο νερό πριν τις καθαρίσεις για να φύγει η βρωμιά και να χρειάζονται λιγότερο τρίψιμο. Στη συνέχεια τρίψε τες απαλά χρησιμοποιώντας μια καθαρή βούρτσα ή ένα νέο μαλακό πανάκι.
Εάν οι πατάτες πρόκειται να ξεφλουδιστούν, η White τονίζει να τις πλύνεις όπως περιγράφεται παραπάνω πριν έρθουν σε επαφή με το μαχαίρι ή τον αποφλοιωτή. «Μετά το ξεφλούδισμα, βάλε τις πατάτες σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού, αν δεν πρόκειται να τις μαγειρέψεις αμέσως, διαφορετικά θα μαυρίσουν», αναφέρει η σεφ.
Πώς να αποθηκεύσεις τις πλυμένες πατάτες
Οι πατάτες πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως μετά το πλύσιμο για να μη συγκεντρώσουν βακτήρια. Είναι καλύτερο να πλένεις τις πατάτες λίγο πριν τις μαγειρέψεις και προσπάθησε να μην τις αφήσεις κομμένες για περισσότερες από 24 ώρες.