Τυρόπιτα «αστραπή»: Φτιάχνεται σε 10 λεπτά στο τηγάνι και λιώνει στο στόμα

Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσει το καφεδάκι σας
Μια τυρόπιτα «αστραπή» που μας βγάζει από τη δύσκολη θέση του «τι θα φάμε σήμερα» και είναι τόσο νόστιμη που θα γίνει ένα από τα αγαπημένα πιάτα. Ψήνεται μέσα σε 10 λεπτά και τη σερβίρουμε ζεστή και τραγανή έτσι εύκολα και απλά.
Δείτε επίσης: Συνταγή για βλάχικη τυρόπιτα με κεφίρ
Υλικά
- 6-7 κουταλιές λάδι
- 2 φύλλα σφολιάτας/χωριάτικα
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 70 γρ. τυρί φιλαδέλφεια
- 1 αυγό
- 4 κουτ. σούπας γάλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ενώνουμε την τριμμένη φέτα, με το τυρί φιλαδέλφεια και το αυγό και ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Βάζουμε το μισό λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 28 – 32 εκ. σε μέτρια φωτιά και καλύπτουμε τον πάτο του τηγανιού και τα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση με το πρώτο φύλλο της σφολιάτας και μοιράζουμε πάνω του το μείγμα από το μπολ, αφήνοντας ένα περιθώριο 3 εκ. από την άκρη γύρω-γύρω.
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας πιέζοντας τις άκρες, ώστε να κλείσουν.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το γάλα και αφήνουμε 3 – 4 λεπτά μέχρι να ροδίσει το φύλλο από κάτω.
Με μια μεγάλη σπάτουλα ανασηκώνουμε την τυρόπιτα, αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την πίτα, ώστε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Tips: Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο σφολιάτας, αντικαταστήστε το λάδι με βούτυρο.
Τυρόπιτα του τεμπέλη: Χωρίς φύλλο και με κρεμώδη γέμιση από γιαούρτι και διάφορα τυριά
Η τυρόπιτα στην πιο εύκολη εκδοχή της, αφού με αυτή τη συνταγή η αγαπημένη σας πίτα θα είναι έτοιμη μέσα σε λίγα λεπτά.
Το αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, χωρίς φύλλο με γιαούρτι και φέτα θα σας ξετρελάνει και σίγουρα δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο. Παράλληλα, διαβάστε την συνταγή για την Ζαγορόπιτα
Υλικά
- 200γρ γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι)
- 140γρ αλεύρι (1/2 κούπα), για όλες τις χρήσεις
- 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 170γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
- 400γρ. φέτα
- 200γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο (προτείνουμε γραβιέρα ή ρεγκάτο)
- 2 αυγά, χτυπημένα
- 1/2 κούπα γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- πιπέρι
Εκτέλεση
Όση ώρα ετοιμάζουμε το μείγμα, έχουμε ανάψει όλο το φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200 βαθμούς.
-
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
-
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα (αβγοδάρτη).
-
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι αρχικά, και στη συνέχεια με το σύρμα μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.
-
Στη συνέχεια βάζουμε το κίτρινο τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αυτό.
-
Προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια και ανακατεύουμε με κάποιο κουτάλι προσεκτικά. Δε θέλουμε να τη διαλύσουμε σε μικροσκοπικά κομματάκια, γι’ αυτό “διπλώνουμε” τη φέτα μέσα στο μείγμα, όπως θα κάναμε με μια μαρέγκα.
-
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
-
Σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος (21 χ 18 εκ. ή αντίστοιχου εμβαδού), αλείφουμε λίγη μαργαρίνη, και ρίχνουμε το μείγμα μας.
-
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει, περίπου για 45′
ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν έχει ψηθεί: Βάζουμε το μαχαίρι μέσα στην πίτα και αν βγει καθαρό, χωρίς να κολλά επάνω του το μείγμα, είναι έτοιμη.
Tips:
1. Στη συγκεκριμένη δεν προσθέτουμε αλάτι, καθώς η φέτα είναι αρκετά αλμυρή, το ίδιο και η γραβιέρα.
2. Σερβίρεται και ως πρωινό (θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή).