ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κεφτεδάκια που «ζαλίζουν»: Το υλικό στον κιμά που απογειώνει άρωμα και γεύση

Θα εθιστείτε!

Αυτά τα κεφτεδάκια τα απογειώνει η αρωματική, ουζάτη σάλτσα που φτιάχνεται από φρέσκιες ζουμερές ντομάτες. Ο τέλειος μεζές με το κρασί ή το τσίπουρο! Με την ευκαιρία, δείτε το μαγικό tip για αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

AD: mytest

Υλικά

  • 1.000 κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
  • 500 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (ή 2-3 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος)
  • 1/2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 15 ml ούζο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
  • 4 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη ξερή ρίγανη τριμμένη, για το σερβίρισμα

Πηγή: gastronomos.gr

Τυρόπιτα σε 5′: Η πιο γρήγορη και νόστιμη συνταγή για όσους δεν θέλουν να φάνε την μέρα τους στην κουζίνα

Κοιτώντας για «ψαγμένες» πίτες, βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για τυρόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας και κρεμώδη, αφράτη γέμιση με τυρί φέτα και ανθότυρο.

Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ανοιχτή μανιάτικη τυρόπιτα.

Η συνταγή είναι πάρα πολύ απλή και εύκολη και μπορείτε να την φτιάξετε οποιαδήποτε στιγμή. Έχει θεσπέσια γεύση και υφή που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις στο καθημερινό αλλά σίγουρα και στο επίσημο τραπέζι σας.

Τα υλικά για την τυρόπιτα

Για 1 μεγάλο ταψί

  • 10 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (προαιρετικά)
  • 2-3 κ.σ. σουσάμι

Για τη κρέμα γέμισης

  • 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 500 γρ. φέτα τριμμένη
  • 500 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • ½ κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Η εκτέλεση συνταγής για τυρόπιτα

Για την κρέμα γέμισης: Τρίβετε τη φέτα και λιώνετε με πιρούνι το ανθότυρο. Τα βάζετε σε μπολ, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Ρίχνετε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί αρκετά ρίχνετε σιγά σιγά, βροχηδόν, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς και ζωηρά με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί. Μετά συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Στη συνέχεια αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει καλά και ενσωματωθεί στη κρέμα. Σκεπάζετε την επιφάνεια με διαφανή μεμβράνη, φροντίζοντας η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη κρέμα, για να μην κάνει κρούστα. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία της.

Μόλις χλιαρίνει ρίχνετε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε σύμφωνα με τη γεύση σας και ανακατεύετε.

Χτυπάτε τα αυγά, τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Για το ταψί: Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί (το μέγεθος του ταψιού εξαρτάται από το πάχος που προτιμάτε να έχει η πίτα σας), στρώνετε στη βάση του 1 φύλλο και το λαδώνετε. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο τη διαδικασία με άλλα 3 φύλλα για να έχετε συνολικά 4 φύλλα.

Ρίχνετε στο ταψί, πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ισιώνετε την επιφάνειά της ισομερώς και από πάνω στρώνετε άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα. Ρίχνετε και την υπόλοιπη μισή γέμιση στο από πάνω και ισιώνετε πάλι ισομερώς την επιφάνειά σας. Ολοκληρώνετε σκεπάζοντας τη πίτα με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα.

Προσθέτετε το γιαούρτι στο ελαιόλαδο που σας περίσσεψε, ανακατεύετε καλά με πιρούνι να ομογενοποιηθούν και μετά με ένα πινέλο αλείφετε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας. Την πασπαλίζετε με το σουσάμι και προσεκτικά τη χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες ή σε κομμάτια.

Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό με τα δάχτυλά σας και ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50-60 λ ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βράζετε την αφήνετε για κρυώσει τόσο όσο να μπορείτε να τη κόψετε και μετά την απολαμβάνετε.