ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γρήγορη πρασοτυρόπιτα με ελάχιστα υλικά για το κυριακάτικο τραπέζι

Έτοιμη σε χρόνο ντε-τε!

Οι πίτες αποτελούν αγαπημένη επιλογή για τα οικογενειακά τραπέζια. Ειδικά τις Κυριακές, που όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο τραπέζι, δεν γίνεται να μην υπάρχει μία πίτα στο γεύμα. Αν δεν μπορείς τα μπελαλίδικα φαγητά, που απαιτούν χρόνο και κόπο, μπορείς να δοκιμάσεις και τη τεμπελόπιτα.

AD: mytest

Αυτή τη Κυριακή η πρόταση είναι πρασοτυρόπιτα, σε χρόνο ντετέ και με λίγα υλικά!

Υλικά (για 8 -10 κομμάτια)

  • 4 πράσα (το λευκό μέρος και το πολύ τρυφερό πράσινο), καθαρισμένα, κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 200 γρ. φέτα (της αρεσκείας μας), θρυμματισμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο+ λίγο ακόμη για τη φόρμα

Για τον χυλό

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πρασοτυρόπιτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα τηγάνι με 2 κουτ. σούπας λάδι σοτάρουμε τα πράσα για 2 – 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τραβάμε το τηγάνι απ’ τη φωτιά.

Χυλός: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, αλάτι, λάδι). Τα ανακατεύουμε καλά και τα κρατάμε στην άκρη.

Λαδώνουμε μια φόρμα για τάρτα. Απλώνουμε στη φόρμα τα πράσα, τα πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα και από πάνω περιχύνουμε με το χυλό. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μυτερό μαχαίρι και αν χρειάζεται, συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο.

Περίσσσεψε βασιλόπιτα; Η οικονομική συνταγή για γλυκό ψυγείου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να μην πάει χαμένη

Σας περίσσεψε βασιλόπιτα; Φτιάξτε εύκολα και οικονομικά γλυκά όπως αυτές τις καριόκες με κέικ και βανίλια με την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για κορμό με γέμιση σοκολάτας και άρωμα πορτοκαλιού.

Υλικά

  • 250 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 250 γραμ. βανίλια υποβρύχιο χωρίς άρωμα
  • 1/2 φλ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή νεράτζι
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • 5 φέτες κέικ μπαγιάτικο τριμμένο σε ψίχουλα (ή κέικ βασιλόπιτα)
  • 350 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 100 γραμ. φρουί γλασέ
  • 600 γραμ. κουβερτούρα για επικάλυψη

Εκτέλεση

  • Το κέικ για τις καριόκες πρέπει να είναι στεγνό και σε τρίμματα.
  • Βάζουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και τη βανίλια υποβρύχιο και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι, το κονιάκ, το τριμμένο κέικ, την καρυδόψυχα, τα φρουί γλασέ, την κανέλλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Το μείγμα για τις καριόκες πρέπει να μοιάζει σαν πλαστελίνη.
  • Απλώνουμε μεμβράνη στον πάγκο και κατά μήκος βάζουμε το μείγμα.
  • Το τυλίγουμε σε ρολό όπως το μωσαϊκό.
  • Ισιώνουμε τα πλαϊνά του τρίβοντας τις άκρες.
  • Παγώνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε φέτες και τις βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα.
  • Τις αραδιάζουμε σε λαδόκολλα να παγώσει η κουβερτούρα.
  • Τυλίγουμε τις καριόκες σε αλουμινόχαρτο και τις φυλάμε στο ψυγείο.

Αν αρχίσει να βγαίνει χοντρή η στρώση σοκολάτας, ζεσταίνουμε λίγο να γίνει πιο χλιαρή και να μην κρατάει πολύ επικάλυψη.

Πηγή: argiro.gr