ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Έτοιμη σε 60′: Η πιο εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα με 4 τυριά

Αφράτη και «λιώνει» στο στόμα

Πεντανόστιμη και εύκολη τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, ιδανική και για πρωινό και έτοιμη σε λίγα λεπτά! Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα «αφρό» με γέμιση από γιαούρτι.

AD: mytest

Υλικά

  • 150γρ. φέτα
  • 500γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. γραβιέρα
  • 150γρ. μανούρι
  • 4 αβγά
  • 5-6 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο σφολιάτας
  • 150 ml γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβετε τη φέτα και το ανθότυρο, τη γραβιέρα και το μανούρι. Προσθέτετε τα δύο αβγά, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC-180oC. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε τα φύλλα ένα-ένα, λαδώνοντας τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά τους σκεύους. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν.
  • Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνετε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος.
  • Χτυπάτε το γάλα με τα υπόλοιπα αυγά και περιχύνετε στην πίτα. Αφήνετε για 10 λεπτά να απορροφηθεί το μίγμα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

Πηγή: olivemagazine.gr

«Τσιμπητά» γλυκά τυροπιτάκια: Με τυροβολιά Μυκόνου και έτοιμα σε 30′

Γλυκά τσιμπητά τυροπιτάκια αρωματισμένα με κανέλα και πορτοκάλι, περιχυμένα από μέλι που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν. Παράλληλα, δείτε τη λαχταριστή συνταγή για τυροπιτάκια με μέλι και σουσάμι.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • χυμός 1/2 πορτοκαλιού
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ¼ αλάτι
  • ¼ ζάχαρη περίπου
  • 400 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  • 4 αυγά
  • 1 καψάκι βανιλίνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σερβίρισμα

  • περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού μέλι

Τσιμπητά γλυκά τυροπιτάκια

Διαδικασία

Ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το χυμό, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια και λεία (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το νερό).
  • Την αφήνουμε κατά μέρος να ξεκουραστεί, για 30 λεπτά.

Γέμιση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαζί με ένα πιρούνι.
  • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης με μέγεθος από 1 καρύδι έως 1 αυγό, ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε να κάνουμε τα πιτάκια.
  • Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε δισκάκι ζύμης διαμέτρου 6 εκ. αν θέλουμε μικρό τσιμπητό ή 10 εκ. αν το θέλουμε μεγαλύτερο.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το ζυμάρι.
  • Έπειτα, τσιμπάμε τη ζύμη με τα δύο μας δάχτυλα, γύρω γύρω, ανασηκώνοντάς την ελαφρά, ώστε να της δώσουμε την όψη μικρής τάρτας.
  • Πασπαλίζουμε τη γέμιση κάθε τσιμπητού με κανέλα και σουσάμι και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα, για 30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρισμα

Μόλις τα βγάλουμε καυτά από το φούρνο, τα περιχύνουμε με μέλι.