ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Η τυρόπιτα των Χριστουγέννων» από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Λατρεμένη συνταγή για το εορταστικό τραπέζι

Λαχταριστή και με... γιορτινή νότα!

Μια μοναδική συνταγή για το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων που θα λατρέψουν όλοι. Αυτή η τυρόπιτα θα αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την γιαγιαδίστικη τυρόπιτα με μυζήθρα.

AD: mytest

Υλικά

  • 1 πακέτο ζύμη σφολιάτα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 500 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • μπόλικο πιπέρι
  • 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. ζαμπόν
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. κασέρι
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • Λίγο μαύρο σουσάμι
  • Διάλυμα αυγού

Συνταγή για τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρόλα (βούτυρο, σιμιγδάλι, γάλα, μοσχοκάρυδο και πιπέρι) και αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα τυριά ψιλοκομμένα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο.
  • Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να ανασηκώσουμε το πλαϊνό τοίχωμα.
  • Αδειάζουμε την κρύα γέμιση. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια για να εξατμίζονται οι υδρατμοί της γέμισης.
  • Αλείφουμε με διάλυμα αβγού και πασπαλίζουμε με μαυροσίσαμο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα για 45′, να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η ζαμπονοτυρόπιτα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: argiro.gr

Βλαχόπιτα σκέτο «ποίημα» – Η τυρόπιτα των κτηνοτρόφων με τραχανά και σταφίδες

Βλαχόπιτα.. ή αλλιώς τυρόπιτα με τραχανά και σταφίδες, μια τυρόπιτα που θα μπει σίγουρα στην λίστα με τις αγαπημένες σας πίτες.

Σε ολόκληρη τη Ρούμελη «βλαχόπιτα» σημαίνει ένα πλήθος από πίτες με μικρές ή μεγάλες παραλλαγές μεταξύ τους. Μπορεί να είναι από μια απλή τυρόπιτα με φέτα ή μια γλυκιά γαλατόπιτα μέχρι μια πίτα αλμυρή με τραχανά και φέτα ή μια αντίστοιχη γλυκιά. Με την ευκαιρία, δείτε το γευστικό “θαύμα” της Μάνης.

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις(θα γίνουν 7 σχετικά χοντρούτσικα φύλλα)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • χλιαρό νερό, όσο πάρει

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τραχανάς γλυκός, σταρένιος
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)
  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Φύλλα

  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειάζεται, δουλεύοντας με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια τραχιά μάζα.
  • Ζυμώνουμε επίμονα μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη, προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό αν προκύψει σφιχτή ή, αντίστοιχα, ελάχιστο αλεύρι αν κολλάει στα χέρια.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  • Παράλληλα, βάζουμε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να τον καλύψει κατά 2-3 εκ. και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  • Τον αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να νιώθουμε τον τραχανά μαλακό και αφράτο στα δάχτυλά μας.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  • Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 7 ίσα κομμάτια, όσα και τα φύλλα που θα ανοίξουμε.
  • Παίρνουμε το ένα κομμάτι (σκεπάζουμε τα υπόλοιπα με μια καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν) και με πλάστη-βέργα το ανοίγουμε σε πολύ λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο, με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από του ταψιού, ώστε οι άκρες του να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  • Λαδώνουμε καλά το ταψί (και τα τοιχώματα) και στρώνουμε εκεί το φύλλο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Το αλείφουμε με λάδι.
  • Ανοίγουμε ένα δεύτερο φύλλο, το στρώνουμε πάνω στο πρώτο, με τις άκρες του να εξέχουν επίσης από το ταψί, και το λαδώνουμε και αυτό γενναιόδωρα.
  • Ανοίγουμε το τρίτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διαστάσεις και πάχος όσο και τα υπόλοιπα δύο, το στρώνουμε και αυτό στο ταψί με τις άκρες του να εξέχουν και το λαδώνουμε.
  • Το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, σκορπίζουμε εδώ κι εκεί το 1/3 από τις σταφίδες και αδειάζουμε πάνω του το 1/3 του μείγματος τραχανά. Ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ανοίγουμε το τέταρτο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, το στρώνουμε στον τραχανά, το λαδώνουμε, το πασπαλίζουμε με κανέλα και σκορπίζουμε άλλο 1/3 σταφίδες και 1/3 μείγματος τραχανά
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά με ένα πέμπτο φύλλο, που το λαδώνουμε, το πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη κανέλα, τις υπόλοιπες σταφίδες και σκορπίζουμε το υπόλοιπο μείγμα τραχανά.
  • Τέλος, ανοίγουμε τα δύο τελευταία κομμάτια ζύμης σε φύλλα και τα στρώνουμε στο ταψί καλά λαδωμένα, το ένα πάνω στο άλλο, για να σκεπάσουμε τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175- 180°C.
  • Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, στρίβοντάς τα, για να φτιάξουμε ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά της πίτας
  • Τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και λαδώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνειά της.
  • Ψήνουμε την τυρόπιτα με τραχανά και σταφίδες στο μεσαίο του φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία.

Πηγή: gastronomos.gr