Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο και γιαούρτι: Η πρωτότυπη συνταγή για το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα που θα ξετρελάνει και τους πιο απαιτητικούς

Θα σας τρέξουν τα σάλια
Αν και η βασιλόπιτα (κέικ, τσουρέκι ή πολίτικη) αποτελεί το πιο εμβληματικό έδεσμα της πρωτοχρονιάς, τις περισσότερες χρονιές είναι το τελευταίο γλυκό που περισσεύει για τις επόμενες μέρες, καθώς πολλοί προτιμούν τα πιο εντυπωσιακά και ξενόφερτα γλυκίσματα, όπως είναι οι κορμοί σοκολάτας και το προφιτερόλ. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που έχει κάνει πάταγο.
Φυσικά, οι… γνώστες ξέρουν πως μια καλή βασιλόπιτα άνετα μπορεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, αρκεί να έχει κανείς τη σωστή συνταγή. Εάν, όμως, είστε από εκείνους που την πρωτοχρονιά αγοράζουν βασιλόπιτα από το ζαχαροπλαστείο, το φούρνο ή το σούπερ μάρκετ, το πιθανότερο είναι να έχετε απογοητευτεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού.
Πρόκειται για μια πιο υγιεινή εκδοχή της βασιλόπιτας (στο μέτρο του δυνατού), με στραγγιστό γιαούρτι και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Η προετοιμασία της είναι πανεύκολη και δε χρειάζεται να ασχοληθείτε με τη συνταγή πάνω από 10 λεπτά. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο… φούρνος.
Υλικά συνταγής
- 300γρ. ζάχαρη
- 170ml ελαιόλαδο απαλό
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 80 γρ. σταφίδα
- 80 γρ. καρύδι χοντροσπασμένο
- 80 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
- 375 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 10 γρ. baking powder
- 5 γρ. μαγειρική σόδα
Για τη φόρμα:
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα. Φροντίζουμε το κάθε αυγό να έχει «απορροφηθεί» από το ανακάτεμα, προτού προσθέσουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε στο μπολ το γιαούρτι, ανακατεύουμε και έπειτα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι (το οποίο έχουμε κοσκινίσει), τη μαγειρική σόδα και το μπείκιν πάουντερ. Αναδεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου, το καρύδι και το ξύσμα πορτοκαλιών.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα
- Ψήνουμε στη χαμηλή σχάρα του φούρνου, στους 170 βαθμούς για 60 λεπτά. Η βασιλόπιτα είναι έτοιμη!