Δεν είναι μόνο η γαλοπούλα: Αυτή είναι η εναλλακτική συνταγή για πατάτες που θα απογειώσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Τα Χριστούγεννα έφτασαν και πλέον ανοίγουμε το βιβλίο των συνταγών για το γιορτινό τραπέζι. Εκείνο που ποτέ δεν λείπει από τα εορταστικά τραπέζια είναι οι πατάτες. Στο άρθρο που ακολουθεί θα δείτε μία εύκολη και πλούσια συνταγή για ένα υπέροχο συνοδευτικό στο κρέας που θα έχετε για κυρίως. Με την ευκαιρία, δείτε το πανέξυπνο tip για να κόψεις τις πατάτες στο σχήμα που θες.
AD: mytest
Πατάτες ογκραντέν
Υλικά συνταγής για πατάτες ογκραντέν
- 2 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
- 3 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- Aλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 1/2 γ. κρέμα γάλακτος
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
- Μοσχοκάρυδο
- 2 1/2 φλιτζάνια τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- 1 1/2 κούπα παρμεζάνα.
- 1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες.
Εκτέλεση συνταγής για πατάτες ογκραντέν
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μισό κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 20 λεπτά
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κούπες κεφαλογραβιέρα, 1 κούπα παρμεζάνα, το κρεμμύδι, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Βάλτε λίγο λάδι σε ένα ταψί.
- Τοποθετείστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λεπτές φέτες, χωρίς να τις μετακινήσετε.
- Βάλτε μπόλικο μοσχοκάρυδο.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω από τις πατάτες, φροντίζοντας να μπει και ανάμεσά τους.
- Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, 40 λεπτά.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
- Μόλις πάρουν χρώμα, πασπαλίστε με τα υπόλοιπα τυριά, λίγο μοσχοκάρυδο ακόμη, και αφήστε να ψηθεί για 5 με 10 λεπτά ακόμη.