ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακή και μοντέρνα ταυτόχρονα: Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας βουτηχτή – Η γέμιση θυμίζει μπεσαμέλ

Νοστιμότατη και πανεύκολη!

Συνταγή για εύκολη τυρόπιτα, με φύλλο κρούστας και γέμιση που θυμίζει μπεσαμέλ! Δοκιμάστε τη και θα μας θυμηθείτε! Είναι πεντανόστιμη!

AD: mytest

Ωστόσο το Athensmagazine.gr σας προτείνει να δοκιμάσετε τσιτσανόπιτα: Η «γυμνή» τυρόπιτα της Βόρειας Εύβοιας χωρίς φύλλο.

Υλικά Συνταγής

  • 1½ πακέτο φύλλο κρούστας
  • 400 γραμ. φέτα
  • 200 γραμ. ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γλ. μπέικιν (κοφτό)
  • 1½ φλ .νερό χλιαρό
  • λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το τελείωμα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 φλ. γάλα

Εκτέλεση

Λιώνουμε τη φετα και το ανθοτυρο σε τριμματα σε ένα μπολ με ένα πιρουνι.
Προσθέτουμε τα 4 αυγα κι ανακατεύουμε καλά να γίνουν κρέμα.
Τρίβουμε πιπερι κατά βούληση.
Προσθέτουμε το baking powder και το χλιαρό νερό.
Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρουνι.

Ρίχνουμε ένα τέταρτο φλιτζανιού ελαιολαδο σε μακρόστενο ταψι 35×25 εκατοστά.
Αλείφουμε όλο το ταψι και τα πλαϊνά του τοιχώματα με πινελο.
Στρώνουμε ακτινωτά τα 6 φυλλα κρουστας ώστε να εξέχουν πολύ τα πλαϊνά τους.
Δε λαδώνουμε ενδιάμεσα στα φυλλα.
Κρατάμε 2 φυλλα για το κλείσιμο.

Τα υπόλοιπα 10 φυλλα, 1-1 τα βουτάμε να βραχούν στο μιγμα από τα αυγα.
Πρέπει να μουλιάσουν καλά τα φυλλα κρούστας μέσα στα υγρά.
Μετά, 1-1 βρεγμένο φυλλο το βάζουμε σαν γέμιση μέσα στο ταψι.
Ό,τι υγρό περισσέψει το ρίχνουμε μεσα στο μιγμα..

Στη τυροπιτα με φυλλο κρουστας καλύπτουμε με τα υπόλοιπα στεγνά φυλλα την επιφάνεια.
Κλείνουμε γύρω-γύρω τα φυλλα που εξέχουν διπλώνοντας τα πάνω στην ευκολη τυροπιτα.
Λαδώνουμε με μισό φλιτζάνι λαδι την επιφάνειά της.

Με το πιρουνι πιέζουμε απαλά να βραχούν όλα τα φυλλα, με τα υλικά μέσα στα υγρά.
Χαϊδεύουμε την ευκολη τυροπιτα ώστε να αλειφθεί καλά το λαδι πάνω στην επιφάνεια.
Χτυπάμε το 1 αυγο σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γαλα και τα ανακατεύουμε. Περιχύνουμε όλη την επιφάνεια από την ευκολη τυροπιτα και πατάμε ελαφρά την επιφάνεια να βραχούν τα φυλλα καλά.
Με το πιρουνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά της. Με ένα κοφτερό μαχαιρι χαράζουμε την επιφάνεια κατά μήκος. Δε τη χαράζουμε μέχρι κάτω όμως.
Μέχρι τα μεσαία φυλλα χαράζουμε.

Σε καλά προθερμασμένο φουρνο ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 190°C στην κάτω σχαρα του φουρνου για περίπου 50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά σαν σουφλέ και να ροδοκοκκινίσει όλη η επιφάνεια της.
Μόλις βγει από το φουρνο, τη σκεπάζουμε για 10 λεπτά με μία καθαρή πετσέτα να τραβήξει την υγρασία της.
Αφού κρυώσει λίγο την κόβουμε σε κομμάτια.