«Αναμάρτητα» μελομακάρονα: Η απόλυτη συνταγή για το αγαπημένο γλύκισμα των Χριστουγέννων χωρίς ζάχαρη!

Ελαφριά και υγιεινά
Είναι απίστευτο κι όμως αλήθινο. Το όνειρό σας έγινε πραγματικότητα. Υπάρχει συνταγή για θεϊκά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη και σας την έχουμε εδώ. Με την ευκαιρία, δείτε πότε ο εργοδότης σας δεν θα σας αφήσει να πάρετε άδεια τα Χριστούγεννα.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 40 μελομακάρονα είναι:
για τη ζύμη:
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 280 γρ. ελαιόλαδο
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα γαρύφαλλο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
για το σιρόπι:
- καρύδια χοντροκομμένα
- μέλι
Εκτέλεση
- Ανακατέψτε σε ένα μπολ τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα. Προσθέστε και το ελαιόλαδο. Ρίξτε μέσα τα μυρωδικά και ανακατέψτε και πάλι.
- Προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. Πλάστε τα μελομακάρονα στα σχήματα που θέλετε. Βάλτε τα σε μια λαδόκολα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και βουτήξτε τα για μερικά λεπτά μέσα στο σιρόπι. Θα πρέπει να ειναι ζεστά τα μελομακάρονα όταν τα βουτήξετε και κρύο το σιρόπι.
- Για να φτιάξετε το σιρόπι ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα 2 φλ. μέλι και 2 φλ. νερό με 1 ξυλαράκι κανέλα. Σουρώστε το σιρόπι σας και περιμένετε 10 λεπτά για να δέσει.
Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμα μελομακάρονα με πολύ λιγότερες θερμίδες. Το μέλι θα υπερκαλύψει την έλλειψη ζάχαρης και έτσι το τελικό γλυκό δεν θα διαφέρει και πολύ από εκείνα που έχουν και ζάχαρη στη ζύμη και μέλι στο σιρόπι.
Vegan κουραμπιέδες: Η πιο νόστιμη συνταγή που δοκιμάσατε ποτέ χωρίς αυγά και γάλα
Αρωματικοί vegan κουραμπιέδες με φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο. Η απόλυτη συνταγή για όσους νηστεύουν. Πεντανόστιμοι, λιώνουν στο στόμα και θα τους λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την χριστουγεννιάτικη συνταγή για μελομακάρονα light.
Υλικά
- 150 γρ. (1/2 κούπα + 2 κουτ. σούπας) μαργαρίνη, παγωμένη
- 150 γρ. (3/4 της κούπας) λάδι καρύδας, παγωμένο
- 100 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού ανθόνερο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 600 γρ. (4 + 1/2 κούπα) αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 120 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα στους 170°C για 6-8 λεπτά, χοντροσπασμένα, σε θερμοκρασία δωματίου
Για την επικάλυψη
- λίγο ανθόνερο, για το ράντισμα άφθονη ζάχαρη άχνη
- Για τους κουραμπιέδες vegan ξεκινάμε και χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη, το λάδι καρύδας και την άχνη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα πυκνή και λεία.
- Προσθέτουμε το ανθόνερο, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας σταδιακά τα αμύγδαλα.
- Σταματάμε το μίξερ όταν φτιάξουμε ένα ζυμάρι πολύ μαλακό, αφράτο και εύπλαστο.
- Πλάθουμε με το ζυμάρι 35-40 στρογγυλούς κουραμπιέδες και πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλό μας στο κέντρο τους, για να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα.
- Τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για την επικάλυψη
- Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
- Τους τυλίγουμε σε άφθονη άχνη και τους στρώνουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε τόσο με άχνη κοσκινισμένη.