ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Χρυσαφένια» στριφτή τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και κρεμώδη γέμιση από τυρί φέτα και γιαούρτι

«Λιώνει» στο στόμα

Στριφτή τυρόπιτα, τυλιγμένη σε τραγανό σπιτικό φύλλο με γέμιση φέτας και γιαουρτιού. Για τραπέζι καθημερινό ή γιορτινό, για σνακ και για πρωινό. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στην τοστιέρα.

AD: mytest

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο (για πίτες)
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 300 ml περίπου νερό
  • 1 κιλό φέτα, θρυμματισμένη
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Για να ετοιμάσουμε την στριφτή τυρόπιτα με φέτα και χειροποίητο φύλλο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ένα μεγάλο και ρηχό στρογγυλό ταψί ή τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι μέχρι να σχηματιστεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  • Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χλστ.
  • Λαδώνουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου και απλώνουμε τη μισή ποσότητα φέτας.
  • Τυλίγουμε σε ρολό.
  • Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλίγκαρου.
  • Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  • Το δεύτερο ρολό το τυλίγουμε περιμετρικά του πρώτου φύλλου, σχηματίζοντας έναν μεγάλο σαλίγκαρο.
  • Λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.

«Χρυσαφένια» απόλαυση: Τραγανό φύλλο, πλούσια γέμιση και ονειρική γεύση – Η τυρόπιτα που θα σου «πάρει» το μυαλό

Μια εύκολη στην παρασκευή τυρόπιτα, που έχει τις ρίζες της στη Ρούμελη και είναι πεντανόστιμη, για το καθημερινό και όχι μόνο τραπέζι σας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στην τοστιέρα.

Υλικά

  • 6 φύλλα πίτας
  • 800 γραμμάρια φέτα
  • 300 γρ. μυζήθρα
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 αβγά
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Αρχικά, τρίβουμε όλα τα τυριά σε ένα μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα. Αλατίζουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και το μισό περίπου από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
  • Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο. Το ταψί πρέπει να είναι περίπου 40 εκατοστά, κατάλληλο για πίτες.
  • Στρώνουμε τα τρία από τα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Κάνουμε μια στρώση με τα μισά τυριά μας και ραντίζουμε με το μισό του υγρού μίγματος μας. Απλώνουμε το τέταρτο φύλλο ελαφρά σουρωμένο.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα τυριά και το υπόλοιπο μίγμα υγρών. Ολοκληρώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με δυο φύλλα ελαφρώς λαδωμένα. Γυρίζουμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε τις χαρακιές με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις ή στους 160ο C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου μία ώρα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα. Η πίτα είναι έτοιμη όταν κουνήσουμε το ταψί και η βάση της έχει ξεκολλήσει. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.