ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ούτε φούρνος, ούτε τηγάνι: Πεντανόστιμη τυρόπιτα στην τοστιέρα με κασέρι και φέτα έτοιμη σε 10′

Μια εύκολη τυρόπιτα που φτιάχνεται γρήγορα και σερβίρεται ζεστή-ζεστή

Αλεύρι, αυγό, δύο τυριά και μια τοστιέρα τι μας κάνουν; Μια εύκολη τυρόπιτα που φτιάχνεται γρήγορα και σερβίρεται ζεστή-ζεστή. Με την ευκαιρία, δείτε την οικονομική συνταγή για τυρόπιτα με κεφαλογραβιέρα και γιαούρτι.

AD: mytest

Υλικά

  • 60 γρ. (1/2 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 180 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 70 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε την τυρόπιτα στην τοστιέρα με φέτα και κασέρι ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αυγό.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και το κασέρι, τον δυόσμο και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν μια μπαλίτσα.
  • Την τοποθετούμε στο κέντρο μιας μεγάλης λαδόκολλας και πιέζουμε με την παλάμη μας να γίνει επίπεδη, δίνοντάς της παραλληλόγραμμο σχήμα.
  • Σκεπάζουμε την τυρόπιτα με τις άκρες της λαδόκολλας, φτιάχνοντας ένα πακετάκι.
  • Τοποθετούμε την τυρόπιτα, έτσι όπως είναι τυλιγμένη στη λαδόκολλα, σε προθερμασμένη τοστιέρα και την ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε την τυρόπιτα για άλλα 5 λεπτά.
  • Σερβίρουμε την τυρόπιτα αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

«Χορευτή» τυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Ψήνεται στη λαδόκολλα και το φύλλο παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά

Η χορευτή τυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, με παραδοσιακό μακεδονικό φύλλο, είναι τραγανή και πεντανόστιμη. Μία πίτα που ψήνεται στη λαδόκολλα και το φύλλο παραμένει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά! Δοκίμασε την και βάλε ότι τυριά έχεις στο ψυγείο σου φέτα, κασέρι ή όποιο άλλο τυρί βάζεις στην τυρόπιτά σου. Παράλληλα, δείτε εδώ μία συνταγή για αφράτη τυρόπιτα με φέτα, γιαούρτι και ντοματίνια που θυμίζει τάρτα.

Υλικά

Για την ζύμη

  • 630 γρ. αλεύρι (για πίτες)
  • 320 ml περίπου νερό (χλιαρό)
  • 35 ml ελαιόλαδο
  • 30 ml ξύδι (λευκό)
  • 10 γρ. αλάτι

Για την γέμιση

  • 300 γρ. κατσικίσιο τυρί (ή φέτα)
  • 200 γρ. κασέρι
  • 100 γρ. ανθότυρο (ή κρέμα τυριού)
  • 2 αυγά
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για τα φύλλα και επάνω

  • 250 γρ. βούτυρο καθαρό (κλαριφιέ)

Εκτέλεση 

Για το φύλλο

  • Βάζουμε στο μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε με το γάντζο της κουζινομηχανής για 5 λεπτά. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή ζυμώνετε με τα χέρια.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη όταν καθαρίσει το μπολ, είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
  • Χωρίζουμε στα 2 τη ζύμη και την τυλίγουμε σε μεμβράνη.
  • Αφήνουμε στην άκρη, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Το μεγαλύτερο κομμάτι θα μπει κάτω και το άλλο από πάνω.
  • Ανοίγουμε ένα φύλλο και ρίχνουμε βούτυρο λιωμένο.
  • Αλείφουμε με πινέλο να πάει παντού.
  • Διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και ρίχνουμε πάλι βούτυρο.
  • Αλείφουμε με το πινέλο να πάει παντού.
  • Διπλώνουμε πάλι από αριστερά και δεξιά και ρίχνουμε βούτυρο και αλείφουμε πάλι με πινέλο.
  • Κλείνουμε και έχουμε ένα μακρόστενο πακέτο.
  • Αλείφουμε με βούτυρο που έχει το πινέλο και κλείνουμε το πακέτο.
  • Έτσι έχουμε ένα τετράγωνο πακέτο.
  • Το βάζουμε σε σακουλάκι κουζίνας και το κλείνουμε καλά.
  • Βάζουμε το πακέτο στο ψυγείο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη ζύμη.
  • Σε αυτό το στάδιο η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 2 ώρες έως 5 μέρες, εγώ τα συντηρώ στο συρτάρι που έχει ψύξη.
  • Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί.
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
  • Βουτυρώνουμε και βάζουμε τη γέμιση σε μία στρώση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  • Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε χορευτά και τσαλακωτά πάνω στη γέμιση.
  • Κλείνουμε την πίτα γύρω γύρω τσιμπώντας τις ενώσεις.
  • Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε την χορευτή πίτα σε 16 κομμάτια.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για το ψήσιμο

  • Βάζουμε την πίτα με το αντικολλητικό χαρτί στην λαμαρίνα στην μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε, στους 200ºC για 40 λεπτά.
  • Ψήνουμε πάντα ανάλογα τον φούρνο μας και πως ψήνει. Τόση ώρα χρειάστηκε ο φούρνος μου γιατί είναι δυνατός.
  • Η πίτα βγαίνει λεπτή με πολύ τραγανό φύλλο.
  • Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου από την Φλώρινα, για την παραδοσιακή συνταγή της τυρόπιτας που μοιράστηκε μαζί μας.
  • Βρείτε περισσότερα για την Ελπίδα στο blog της.

Πηγή: argiro.gr