ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Έτοιμη σε 10′: Μακαρόνια με ελαιόλαδο, σκόρδο και 2 ακόμα υλικά

Γεύση που απογειώνει τον ουρανίσκο

Πρόκειται για την κλασική ιταλική συνταγή για μακαρονάδα Aglio Olio με ελαιόλαδο, σκόρδο και τσίλι. Εύκολη, οικονομική και έτοιμη σε λιγότερο από 10 λεπτά. Με την ευκαιρία, δείτε το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε όταν βράζετε μακαρόνια.

AD: mytest

Υλικά

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1-2 καυτερές πιπεριές τσίλι
  • αλάτι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με την ψιλοκομμένη πιπεριά για 1-2′ χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Με μια τσιμπίδα παίρνουμε τα μακαρόνια καθώς στάζουν από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε μέσα στο λάδι με την πιπεριά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Προσθέτουμε προαιρετικά ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Σκορδοτυρόπιτα της γιαγιάς Μαριώς: Έτοιμη στο «πιτς φιτίλι» με μία απλή κίνηση

Ψάχνεις τι θα φτιάξεις για το μενού της εβδομάδας και τα έχεις βρει σκούρα; Μα θέλει και ρώτημα; Τι θα μπορούσε να συγκριθεί με μία λαχταριστή τυρόπιτα; Και αν θες να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα η γιαγιά Μαριώ σου έχει τη λύση. Μερακλίδικη σκορδοτυρόπιτα που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Μην ξεχάσετε να δείτε την αφράτη τυρόπιτα του 10λεπτου

Υλικά 

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 2 κ.σ. κοπανιστή
  • 1 μεγάλο κεφάλι σκόρδο (γύρω στις 15 γερές σκελίδες)
  • ½ φλ. ξερό δυόσμο
  • 8 αβγά χτυπημένα
  • ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα καλής ποιότητας ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας

Για το φύλλο

  • 4 φλ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ξύδι

Τυρόπιτα με σκόρδο

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τα σκόρδα: βάζουμε ολόκληρο το κεφάλι σε αλουμινόχαρτο, αλατίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με 1 -2 κ.σ. ελαιόλαδο. Το κλείνουμε χαλαρά σε πακέτο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C 40 λεπτά να μαλακώσει. Ξεφουρνίζουμε, πιέζουμε τις σκελίδες να βγει η ψίχα και πετάμε τις φλούδες. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ. νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά, φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: λιώνουμε καλά με το πιρούνι τα ψημένα σκόρδα. Σε σε βαρύ μπολ, τρίβουμε τη φέτα με τα δάχτυλα, προσθέτουμε την κοπανιστή, τα σκόρδα, τα αβγά χτυπημένα, τον δυόσμο και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια ρηχή λαμαρίνα φούρνου, στρώνουμε 3 φύλλα αλείφοντας με ελαιόλαδο ανάμεσα και απλώνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.