Χωρίς βούτυρο και αυγά: Συνταγή για νηστίσιμη τυρόπιτα με θεσπέσια γεύση που δεν διαφέρει σε τίποτα από την κανονική

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Φτιάξτε μαζί με τα παιδάκια σας νόστιμη και εύκολη νηστίσιμη τυρόπιτα (σαν μπουγάτσα)! Με μόλις 4 υλικά και φυσικά μπορείτε να βάλετε κανονική φέτα αντί για νηστίσιμη ή και να τη γεμίσετε με ό,τι γέμιση θέλετε. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για τυρόπιτα από ένα πανέμορφο ελληνικό νησί.
Συστατικά
- 500 γρ. φύλλα βηρυτού ή κρούστας
- ηλιέλαιο
- 400 γρ. φέτα νηστίσιμη
- 300 ml σόδα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε τα φύλλα στη μέση, λαδώνουμε 1 ταψί (30×40 εκ), βάζουμε 2 φύλλα λαδώνοντάς τα και προσθέτουμε λίγη φέτα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Τέλος λαδώνουμε γύρω-γύρω από την πίτα, την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια, προσθέτουμε τη σόδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 για περίπου 1 ώρα.
Αν θέλουμε να κάνουμε αρτύσιμη τυρόπιτα βάζουμε αρτύσιμη φέτα αντί για νηστίσιμη.
Μανιάτικη τυρόπιτα: Συνταγή για την «ξεσκέπαστη» τυρόπιτα της Μεσσηνίας με μυζήθρα και σφέλα
Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της Μάνης. Το φύλλο της τυρόπιτας είναι παραδοσιακό και ανοιχτό. Αν αναζητάτε μια διαφορετική ιδέα για τυρόπιτα τότε αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σας ξετρελάνει. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα της πεθεράς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
Για το φύλλο
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 ½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
- 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι
- 2 κουταλάκια της σούπας ξίδι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. τυρί μυζήθρα
- 500 γρ. τυρί σφέλα
- 3 αυγά
- ½ ποτήρι λάδι
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτάκι σόδα (όχι μαγειρική)
- 3 κουταλιές αλεύρι
Εκτέλεση
- Ζυμώστε όλα τα υλικά για το φύλλο
- Ανοίξτε ένα, μέτριο σε πάχος, φύλλο και απλώστε το σε λαδωμένο ταψί έτσι ώστε οι άκρες του να βγαίνουν έξω από το ταψί
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ρίξτε την πάνω στο φύλλο
- Διπλώστε τις άκρες και ψήστε σε μέτριο φούρνο περίπου για 30 λεπτά