Ξεφύγετε από τα συνηθισμένα: Συνταγή για τυρόπιτα με τραγανή κρούστα, γέμιση από 4 τυριά και μέλι που θα σαγηνεύσει όποιον τη δοκιμάσει

Συνταγή που «ζαλίζει» τον ουρανίσκο
Η τυρόπιτα είναι ένα από τα παραδοσιακά φαγητά μας. Ποιος δεν έχει λατρέψει την τυρόπιτα της γιαγιάς ή της πεθεράς, φτιαγμένη με άπειρους συνδυασμούς ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα υλικά; Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα με τραγανό φύλλο και γέμιση από 3 τυριά.
Εδώ έχουμε μια εύκολη συνταγή για να φτιάξουμε τυρόπιτα με τέσσερα τυριά: φέτα, μυζήθρα, κασέρι και κεφαλογραβιέρα. Είναι ιδανική για πρωινό ή τραπέζι και τρώγεται ζεστή ή κρύα.
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύω όλα τα τυριά και προσθέτω το πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Βουτυρώνω ένα ταψί ή πυρέξ και βάζω δύο βουτυρωμένα φύλλα ζύμης.
Συμβουλή: Αν ανοίξατε φύλλο στο χέρι, αφήστε το λίγο να στεγνώσει. Έτσι η πίτα θα γίνει πιο τραγανή.
- Ρίχνω γέμιση και εναλλάξ βουτυρωμένα φύλλα ζύμης. Δε με πειράζει αν το φύλλο είναι τσαλακωμένο.
- Συνεχίζω έτσι, δηλαδή γεμίζω και απλώνω τα φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
- Όταν τελειώσει η γέμιση της τυρόπιτας, τη σκεπάζω με 2 φύλλα βουτυρωμένα και κλείνω τα φύλλα γύρω γύρω στο ταψί μου.
- Χαράζω με ένα μαχαίρι την τυρόπιτά μου.
- Χτυπάω τα έξι αυγά με το γάλα και περιχύνω το μείγμα τους στο ταψί.
- Ραντίζω με λίγο νερό και ψήνω την τυρόπιτα για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδίσει καλά.
- Βάζω το φούρνο να δουλεύει με αντιστάσεις πάνω – κάτω και το ταψί στην τελευταία σχάρα.
- Σερβίρω την τυρόπιτα ζεστή αλλά τρώγεται άνετα και κρύα!!!
«Μπαμπάτσικη» τυρόπιτα της γιαγιάς χωρίς φύλλο με φέτα και γιαούρτι έτοιμη σε 10′
Δε νομίζουμε τώρα που τελείωσε (ας πούμε) η καραντίνα, να μη μαγειρεύεις πλέον. Οκ, σίγουρα δεν έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο όπως εκείνες τις ημέρες αλλά καλό θα ήταν να συνεχίσεις να μπαίνεις στην κουζίνα και να πειραματίζεσαι. Έστω και με τόσο εύκολες συνταγές μαγειρικής.
Σπιτική τυρόπιτα χωρίς φύλλο. Δες τι υλικά χρειάζεσαι και πώς ακριβώς θα την φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα που θυμίζει ομελέτα.
Υλικά
- 2 κούπες αλεύρι
- 2 φρέσκα αυγά
- 400 γρ. φέτα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 πρέζα αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- Νερό
- 1 κ.σ baking powder
Εκτέλεση
Χτυπάμε μέσα σε μια λεκάνη το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το baking powder σιγά-σιγά στο μείγμα φροντίζοντας παράλληλα να ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα βγει λιγάκι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι το μείγμα, φροντίζοντας να το στρώσουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180ο για περίπου 50 λεπτά.
Όταν η πίτα ροδίσει είναι έτοιμη για… κατανάλωση.