ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανιάτικη τυρόπιτα: Συνταγή για την «ξεσκέπαστη» τυρόπιτα της Μεσσηνίας με μυζήθρα και σφέλα

Γεύσεις με άρωμα Πελοποννήσου

Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα πιάτα της Μάνης. Το φύλλο της τυρόπιτας είναι παραδοσιακό και ανοιχτό. Αν αναζητάτε μια διαφορετική ιδέα για τυρόπιτα τότε αυτή η παραδοσιακή συνταγή θα σας ξετρελάνει. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα της πεθεράς από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

AD: mytest

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 ½ ποτ. νερού περίπου χλιαρό νερό
  • 1 ποτηράκι κρασιού λάδι, ½ κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλάκια της σούπας ξίδι

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. τυρί μυζήθρα
  • 500 γρ. τυρί σφέλα
  • 3 αυγά
  • ½ ποτήρι λάδι
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτάκι σόδα (όχι μαγειρική)
  • 3 κουταλιές αλεύρι

Εκτέλεση

  • Ζυμώστε όλα τα υλικά για το φύλλο
  • Ανοίξτε ένα, μέτριο σε πάχος, φύλλο και απλώστε το σε λαδωμένο ταψί έτσι ώστε οι άκρες του να βγαίνουν έξω από το ταψί
  • Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης και ρίξτε την πάνω στο φύλλο
  • Διπλώστε τις άκρες και ψήστε σε μέτριο φούρνο περίπου για 30 λεπτά

 Γεύση «λουκούμι»: Χωριάτικη στριφτή τυρόπιτα με 4 τυριά που λιώνει στο στόμα

Θεσπέσια γεύση και παράδοση στο πιάτο σας! Συνταγή για χωριάτικη στριφτή τυρόπιτα με 4 τυριά. Απολαυστική συνταγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά ζύμης

  • 250 γραμμ. αλεύρι τ. 70% σκληρό
  • 250 γραμμ. αλεύρι τ. κίτρινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Νερό -όσο χρειαστεί

Υλικά για τη γέμιση τυριών

  • 150 γραμμ. φέτα Ηπείρου
  • 150 γραμμ. ξινομυζήθρα Κρητική
  • 150 γραμμ. καλαθάκι Λήμνου
  • 150 γραμμ. ανθότυρο Αρκαδίας
  • 8 αυγά χωριάτικα
  • 200 γραμμ. ξινόγαλο Σικίνου
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο λευκό πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά του ζυμαριού και τα ζυμώνουμε πολύ καλά έως Στριφτή χωριάτικη τυρόπιτα τεσσάρων ελληνικών τυριώνότου γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη ρίχνοντας σιγά σιγά όσο νερό χρειαστεί.
  • Σκεπάζουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Σε μια λεκάνη πολτοποιούμε όλα τα τυριά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε έως γίνουν ένα μείγμα στο οποίο να είναι όχι πολύ στεγνό, αλλά όχι νερουλό, ρίχνοντας αν χρειάζεται λίγο τριμμένη φρυγανιά, να ρουφήξει τα υγρά.
  • Το ζυμάρι το χωρίζουμε σε κομμάτια αρεσκείας μας και τα ανοίγουμε σε μακρόστενο μπαστούνι με τις παλάμη μας, και ταυτόχρονα με τον πλάστη το απλώνουμε σε ομοιόμορφα και κάνουμε ένα ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο 1 εκ. ύψος.
  • Ρίχνουμε μια ποσότητα από τη γέμιση τυριών και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
  • Αρχίζουμε να διπλώνουμε την ζύμη και, όταν ολοκληρώσουμε, τσιμπάμε τις δυο άκρες και αρχίζουμε να κάνουμε σαλίγκαρο.
  • Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψί ή σε λαδόκολλα της αρεσκείας μας.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με αυγό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου.