ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Καραμελωμένες» κυδωνάτες πατάτες: Η πιο γευστική συνταγή για να συνοδεύσετε το ψητό κρέας

Και η πατάτα θέλει την τέχνη της

Καραμελωμένες πατάτες φούρνου για να συνοδεύσετε το ψητό κρέας. Ζουμερές, λαχταριστές έτοιμε για φάγωμα. Τι θα χρειαστείτε; Πριν σας πω, δείτε την συνταγή για Κυκλαδίτικη φρουτάλια με πατάτες και κολοκύθια.

AD: mytest

Συστατικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένεις καλά τις πατάτες και τις αφήνεις στην άκρη
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις τη μουστάρδα, το μέλι, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιοηθούν
  • Αλατοπιπερώνεις τις πατάτες και τις ρίχνεις μέσα στο μπολ
  • Τις ανακατεύεις καλά με τα χέρια
  • Ρίχνεις 1/2 φλ. νερό στο πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείς τις πατάτες
  • Τις ψήνεις στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.

Λαχταριστές πατάτες φούρνου – Η συνταγή που θα κάνει τα παιδιά να τις λατρέψουν

Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «ογκρατέν» είναι σίγουρα λιωμένο τυρί και φούρνος. Αν, τώρα, σε αυτή την περιγραφή προσθέσουμε και τις πατάτες, τότε μιλάμε για την απόλυτη συνταγή. Για να δούμε, λοιπόν…  Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να ζεστάνετε τις τηγανισμένες πατάτες χωρίς να χάσουν τη νοστιμιά τους.

Υλικά

  • 8 πατάτες μέτριες καλά πλυμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 180 γρ. βούτυρο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο μπέικον
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. τυρί τσένταρ + 2 φλ. για την επικάλυψη
  • ½ φλ. γάλα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κομματάκια
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια λαδόκολλα. Ψεκάστε τες με το λάδι και ψήστε για 45 λεπτά μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένες μέσα. Αφαιρέστε τις πατάτες από τον φούρνο. Μειώστε τη θερμότητα στους 150 βαθμούς.
  • Βάλτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέστε το μπέικον και λίγα λεπτά μετά την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αλάτι, τα κρεμμυδάκια και το πιπέρι. Αφήστε τα να ενωθούν για λίγα λεπτά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε κάθε πατάτα στο μισό κατά μήκος. Βγάλτε το εσωτερικό της πατάτας προσέχοντας να μη σκιστεί η πατατούλα και ρίξτε το περιεχόμενο της πατάτας στο τηγάνι μαζί με το υπόλοιπο μείγμα.
  • Τοποθετήστε τις πατατούλες σε ένα φύλλο λαδόκολλας και γεμίστε τες με το μείγμα. Προσθέστε το τυρί, καλύπτοντας τις πατατούλες.
  • Ψήστε τις πατάτες στον φούρνο για 15 λεπτά.