ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ούτε αυγά, ούτε βούτυρο: Εύκολη συνταγή για νηστίσιμη τυρόπιτα – Έτοιμη σε 10′

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Φτιάξτε μαζί με τα παιδάκια σας νόστιμη και εύκολη νηστίσιμη τυρόπιτα (σαν μπουγάτσα)! Με μόλις 4 υλικά και φυσικά μπορείτε να βάλετε κανονική φέτα αντί για νηστίσιμη ή και να τη γεμίσετε με ό,τι γέμιση θέλετε. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για τυρόπιτα από ένα πανέμορφο ελληνικό νησί.

AD: mytest

Συστατικά

  • 500 γρ. φύλλα βηρυτού ή κρούστας
  • ηλιέλαιο
  • 400 γρ. φέτα νηστίσιμη
  • 300 ml σόδα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Κόβουμε τα φύλλα στη μέση, λαδώνουμε 1 ταψί (30×40 εκ), βάζουμε 2 φύλλα λαδώνοντάς τα και προσθέτουμε λίγη φέτα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.

Τέλος λαδώνουμε γύρω-γύρω από την πίτα, την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια, προσθέτουμε τη σόδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 για περίπου 1 ώρα.

Αν θέλουμε να κάνουμε αρτύσιμη τυρόπιτα βάζουμε αρτύσιμη φέτα αντί για νηστίσιμη.

Νηστίσιμος μουσακάς: Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που απογειώνεται με ένα μυστικό μυρωδικό

Μία λαχταριστή συνταγή για μουσακά νηστίσιμο, ελαφρύ και εύκολο! Η αγαπημένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται το μυστικό που θα τον απογειώσει. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για νηστίστιμα μπιφτέκια με λαχανικά

Υλικά

Για το μουσακά

  • 1 kg μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 1/2 συσκ. μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • Λάδι για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρέμα

  • 5 φλ. ζωμό λαχανικών
  • 3/4 φλ. νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 3/4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι
  • Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

Πλένουμε και κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε φέτες.

Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10 λεπτά, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.

Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά, για να είναι ελαφρύς ο νηστίσιμος μουσακάς.

Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4 λεπτά.

Στην συνέχεια, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.

Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τη νηστίσιμη κρέμα πατάτας

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.

Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.

Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Στήσιμο & ψήσιμο του μουσακά

Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ. φρυγανιά.

Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια στη συνταγή μας.