ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αιγαιοπελαγίτικο άρωμα: Τραγανή στριφτή τυρόπιτα με χρυσαφένιο φύλλο και «καλαθάκι» Λήμνου

Αρωματική τυρόπιτα με το παραδοσιακό τυρί του νησιού

Μια συνταγή για στριφτό τυροπιτάρι με το παραδοσιακό αρωματικό τυρί της Λήμνου, το μοναδικό καλαθάκι! Γεύση «λουκούμι» και αέρας αιγαιοπελαγίτικος στο πιάτο σας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για παραδοσιακή τυρόπιτα Κύθνου.

AD: mytest

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • περίπου 150-200 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. καλαθάκι Λήμνου, θρυμματισμένο (ή μαλακή φέτα, αναμεμειγμένη με ανθότυρο)
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Για τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18-20 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3 χλστ. Βάζουμε κατά μήκος 1-2 κουτ. σούπας από τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλιγκαριού.
  • Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  • Λαδώνουμε τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ούτε ψίχουλο δεν θα μείνει: Η πιο νόστιμη τυρόπιτα με βουτυράτη κρέμα φέτας και κεφαλογραβιέρας

Μια τυρόπιτα λίγο διαφορετική απλή και πολύ νόστιμη, μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές όπως όλες οι πίτες. Με την ευκαιρία, δείτε τη συνταγή για ζουμερή τυρόπιτα σουφλέ με τραγανά φύλλα κρούστας και σόδα

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

  • 1 συσκευασία Σφολιάτα Χρυσή Ζύμη ή 1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλο Χρυσή Ζύμη
  • 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, θρυμματισμένη
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 4 αυγά
  • 400 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους. Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε τα τυριά και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή, γιατί τα τυριά και πικάντικα είναι, και αλμυρά).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί (38 εκ.). Απλώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας, (ή 4 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά), έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας (ή με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά). Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση. Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.