ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατινιώτικη: Η τυρόπιτα Πάτμου που φτιάχνεται με διαφορετικά είδη τυριών και ξετρελαίνει κόσμο

«Λιώνει» στο στόμα!

Οι πίτες στην χώρα μας είναι μία παράδοση που κρατάει χρόνια. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει και την δικιά της συνταγή για τυρόπιτα, γι’ αυτό τον λόγο αλλάζει και η ονομάσια της ανάλογα με την περιοχή.

AD: mytest

Παρακάτω ακολουθεί μια ιδιαίτερη συνταγή από την Πάτμο και δεν είναι άλλη από την πατινιώτικη τυρόπιτα που είμαστε σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την περίφημη τυρόπιτα της Αστυπάλαιας με μυζήθρα και μέλι

Έχει το σχήμα τάρτας και περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί. Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές τάρτες τυριού, ατομικές, με γενναία, χορταστική ποσότητα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε υλικά και εκτέλεση.

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • ½ ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
  • 300 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
  • 800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
  • 16 αυγά

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.

Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.

Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

Έτοιμη η τυρόπιτα Πάτμου. Καλή όρεξη!