ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουντζά: Η περίφημη τυρόπιτα της Αστυπάλαιας με μυζήθρα και μέλι που θα «στοιχειώσει» το μυαλό σου

Μία δοκιμή είναι αρκετή για να την ερωτευτείς

Οι πίτες είναι σήμα κατατεθέν για την ελληνική γαστρονομία. Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει μια παραδοσιακή συνταγή είτε για τυρόπιτα, είτε για κρεατόπιτα, είτε για χορτόπιτα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με πιπεριές που θυμίζει ομελέτα.

AD: mytest

Στο άρθρο που ακολουθεί έχει την τιμητική της η Αστυπάλαια και η περίφημη τυρόπιτα «Πουντζά». Πρόκειται για μία τυρόπιτα στο τηγάνι με μέλι.

Η συνταγή είναι εύκολη, γρήγορη και ιδανική για όλες τις ώρες, από πρωινό μέχρι βραδυνό.

Υλικά

Για το φύλλο

  • 2 φλιτζ. αλεύρι
  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο

Όσο νερό πάρει

Γέμιση

  • 1 φλιτζ. αστυπαλίτικη χλωρή ή καλή ολόπαχη φρέσκια μυζήθρα
  • 1 φλιτζ. κοπανιστή
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 1 αυγό
  • Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • Μέλι, για να τα περιχύσουμε

Παρασκευή

  • Με το αλεύρι, το λάδι και όσο νερό χρειαστεί, φτιάχνουμε ζύμη για να ανοίξουμε φύλλο. Την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για μισή ώρα και ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τα υλικά σε μια γαβάθα. Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και κόβουμε στρογγυλά κομμάτια, με διάμετρο περίπου 12 εκ. Βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στη μέση κάθε κύκλου και διπλώνουμε για να πάρουμε ημικυκλικές τυρόπιτες. Κολλάμε καλά, βρέχοντας λίγο την άκρη.
  • Τηγανίζουμε σε πολύ ζεστό λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Στραγγίζουμε σε χάρτινες πετσέτες, περιχύνουμε με μέλι και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά.

Έτοιμη για φάγωμα σε λιγότερο από 1 ώρα: Συνταγή για τυρόπιτα με 4 τυριά – Το μυστικό της νοστιμιάς βρίσκεται σε μία κίνηση

Πεντανόστιμη και εύκολη τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, ιδανική και για όλες τις ώρες της ημέρας. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στο τηγάνι που μοιάζει με ομελέτα.

Υλικά

  • 150γρ. φέτα
  • 500γρ. ανθότυρο
  • 200γρ. γραβιέρα
  • 150γρ. μανούρι
  • 4 αβγά
  • 5-6 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο σφολιάτας
  • 150 ml γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ τρίβετε τη φέτα και το ανθότυρο, τη γραβιέρα και το μανούρι. Προσθέτετε τα δύο αβγά, τον δυόσμο, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC-180oC. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε τα φύλλα ένα-ένα, λαδώνοντας τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά τους σκεύους. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν.
  • Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνετε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος.
  • Χτυπάτε το γάλα με τα υπόλοιπα αυγά και περιχύνετε στην πίτα. Αφήνετε για 10 λεπτά να απορροφηθεί το μίγμα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

Πηγή: olivemagazine.gr