ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρύκευμα μπαχαρικών: Το εξαιρετικό μείγμα που θα απογειώσει τα μπιφτέκια σου

Δοκιμάστε το!

Τα μπιφτέκια είναι μερικά από τα φαγητά που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτως εποχής. Αν και είναι μια εύκολη συνταγή στην παρασκευή της, είναι εύκολο τα μπιφτέκια μας να βγουν άνοστα, κακοψημένα ή σκληρά σαν λάστιχο.

AD: mytest

Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε ζουμερά, αφράτα και πεντανόστιμα μπιφτέκια; Σήμερα ρίχνουμε φως στα μπαχαρικά που θα απογειώσουν τα μπιφτέκια σας. Αν πάλι ψάχνετε μια εναλλακτική συνταγή, ρίξτε μια ματιά σε αυτή τη συνταγή για μπιφτέκια με λιωμένο τυρί και πατάτες

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να ρίξουμε λίγο παραπάνω πιπέρι ή πάπρικα. Η αλήθεια είναι ότι τα παραδοσιακά μπιφτέκια της μαμάς ζητάνε μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά με μέτρο. Μερικά μπαχαρικά που ταιριάζουν στα μπιφτέκια είναι ρίγανη, θυμάρι, μαύρο και λευκό πιπέρι, κόλιανδρος, ρίγανη, πάπρικα και το σουμάκ. Όσον αφορά τα φρέσκα μυρωδικά, τα μπιφτέκια αγαπάνε μαϊντανό, δυόσμο και κρεμμύδι.

Ούτε ψωμί, ούτε κρεμμύδι: Το πιο λαχταριστό και ζουμερό μπιφτέκι που φάγατε ποτέ έτοιμο σε 5′

Η απόλυτη συνταγή για μπιφτέκια χωρίς ψωμιά και κρεμμύδι με γεύση ασυναγώνιστα νόστιμη που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε την κεφαλονίτικη συνταγή για κρεατόπιτα με χωριάτικο φύλλο.

Υλικά

Για τα μπιφτέκια

  • 1 κιλό κιμάς από βοδινό σιδηρόδρομο και ελιά, περασμένος από τη μηχανή του κιμά μόνο μία φορά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να καθαρίσει το κρέας από μεμβράνες και χόντρους, αλλά να αφήσει όλο το λιπάκι του)
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το μοσχαρίσιο μπιφτέκι του Τηλέμαχου, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τον ζυμώνουμε ελαφρά με αλατοπίπερο.
  • Δεν χρειάζεται επίμονο ζύμωμα, ίσα ίσα να αναμειχθεί καλά ο κιμάς με το αλατοπίπερο.
  • Πλάθουμε 4 μεγάλα μπιφτέκια με πάχος περίπου 4 εκ.

Ψήσιμο 

  • Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για περίπου 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  • Χωρίς να λαδώσουμε τα μπιφτέκια, τα ψήνουμε για 8-9 λεπτά από τη μία πλευρά.
  • Τα γυρίζουμε και ψήνουμε από την άλλη πλευρά για άλλα 5-6 λεπτά.
  • Συνοδεύουμε με σαλάτα με κολοκυθάκια και βλίτα με λαδόξιδο.

Πηγή: gastronomos.gr

Θα σας ζητάνε τη συνταγή: Γεμιστά μπιφτέκια κοτόπουλο από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Το κόλπο για σίγουρη επιτυχία

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε το μυστικό της για γεμιστά μπιφτέκια κοτόπουλου και αποκάλυψε το κόλπο για σίγουρη επιτυχία, το οποίο θα κάνει τους καλεσμένους να σας ζητάνε τη συνταγή. Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για γλυκό του κουταλιού καρότο.

Υλικά

για τα μπιφτέκια

  • 600 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)
  • 1 μικρή ντομάτα τριμμένη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 4 κ.σ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 100 γρ. Tυρί που λιώνει

για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας
  • 1 λεμόνι

Γεμιστά μπιφτέκια κοτόπουλο από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Εκτέλεση

Βάζουμε τον κιμά για τα μπιφτέκια κοτόπουλου σε ένα μπολ.

Τρίβουμε το κρεμμύδι στον κιμά και στη συνέχεια τη ντομάτα.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το αυγό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το μαϊντανό.

Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.

Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη βρώμη επιπλέον στο μείγμα ώστε να πλάθεται (για να σφίξει ο κιμάς).

Ιδανικά, αφήνουμε τον κιμά να σταθεί για 30΄ στο ψυγείο.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια κοτόπουλο.

Εάν θέλουμε να κάνουμε τα μπιφτέκια μας γεμιστά, πλάθουμε μια μπάλα (περίπου 150 γραμ.) με τη ζύμη του κιμά.

Κάνουμε με το δάχτυλο τρύπα (βαθούλωμα) στη μέση. Το γεμίζουμε με 1 κομμάτι μοτσαρέλα ή τυρί της αρεσκείας μας και κλείνουμε καλά.

Το πατάμε ελαφρά να πάρει σχήμα μπιφτεκιού.

Ζεσταίνουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, ροδίζουμε για 1΄ από κάθε πλευρά τα μπιφτέκια και συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των μπιφτεκιών.

Σκεπάζουμε με καπάκι, ψήνουμε 5΄ από τη μία πλευρά και 5΄ από την άλλη.

Στο τέλος, σβήνουμε τη σάλτσα με το λεμόνι και την αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να γλασάρει και να πυκνώσει.

Σερβίρουμε με σαλάτα εποχής, με ρύζι ή πουρέ.