Σαν την πίτα της γιαγιάς: Σπιτική τυρόπιτα χωρίς φύλλο με φέτα και γιαούρτι έτοιμη σε 10′

Λαχταριστή απόλαυση!
Δε νομίζουμε τώρα που τελείωσε (ας πούμε) η καραντίνα, να μη μαγειρεύεις πλέον. Οκ, σίγουρα δεν έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο όπως εκείνες τις ημέρες αλλά καλό θα ήταν να συνεχίσεις να μπαίνεις στην κουζίνα και να πειραματίζεσαι. Έστω και με τόσο εύκολες συνταγές μαγειρικής. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα κουρού από τον Γιώργο Τσούλη.
Σπιτική τυρόπιτα χωρίς φύλλο. Δες τι υλικά χρειάζεσαι και πώς ακριβώς θα την φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά.
Υλικά
- 2 κούπες αλεύρι
- 2 φρέσκα αυγά
- 400 γρ. φέτα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 1 πρέζα αλάτι
- Λίγο πιπέρι
- Νερό
- 1 κ.σ baking powder
Εκτέλεση
- Χτυπάμε μέσα σε μια λεκάνη το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το baking powder σιγά-σιγά στο μείγμα φροντίζοντας παράλληλα να ανακατεύουμε καλά. Αν το μείγμα βγει λιγάκι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι το μείγμα, φροντίζοντας να το στρώσουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180ο για περίπου 50 λεπτά.
- Όταν η πίτα ροδίσει είναι έτοιμη για… κατανάλωση.
- Τόσο απλά και εύκολα. Καλή μας όρεξη!
Τυρόπιτα χωρίς γλουτένη από Άκη Πετρετζίκη: Το κόλπο στο ψήσιμο και το γιαούρτι
Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράστηκε μια πολύ εύκολη συνταγή για τυρόπιτα χωρίς γλουτένη και αποκάλυψε το κόλπο του στο ψήσιμο και το γιαούρτι. Ήρθε η ώρα να μπείτε στην κουζίνα και να το κάνετε όπως αυτός.
Αν από την άλλη θέλετε κάτι χορταστικό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή του για λαχταριστά κεφτεδάκια. Ο γνωστός μάγειρας με τις αλχημείες του στο akispetretzikis.com κάθε φορά μας εκπλήσσει.
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 240 γρ. ελαιόλαδο
- 1 αυγό, μεσαίο
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 400 γρ. νερό
- 250 γρ. φέτα
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- πιπέρι
- αλάτι
- 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
- 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
- 1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα 200 γρ. ελαιόλαδο, το αβγό, το μπούκοβο, τα 200 γρ. νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα το υπόλοιπο νερό μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό.
Ρίχνουμε τη φέτα, τη γραβιέρα, πιπέρι, αλατίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας, και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, τον δυόσμο, τα προσθέτουμε στο μείγμα, και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε ελαφρά με τα 25 γρ. ελαιόλαδο ένα ταψί 25×35 εκ. και ρίχνουμε μέσα τον χυλό φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βάση του ταψιού.
Ραντίζουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τυρόπιτας με τα τελευταία 15 γρ. ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η τυρόπιτα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγο μπούκοβο.