ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα χωρίς γλουτένη από Άκη Πετρετζίκη: Το κόλπο στο ψήσιμο και το γιαούρτι

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράστηκε μια πολύ εύκολη συνταγή για τυρόπιτα χωρίς γλουτένη και αποκάλυψε το κόλπο του στο ψήσιμο και το γιαούρτι. Ήρθε η ώρα να μπείτε στην κουζίνα και να το κάνετε όπως αυτός.

AD: mytest

Αν από την άλλη θέλετε κάτι χορταστικό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή του για λαχταριστά κεφτεδάκια. Ο γνωστός μάγειρας με τις αλχημείες του στο akispetretzikis.com κάθε φορά μας εκπλήσσει.

Υλικά

  • 400 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 240 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 400 γρ. νερό
  • 250 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
  • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, τα 200 γρ. ελαιόλαδο, το αβγό, το μπούκοβο, τα 200 γρ. νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα το υπόλοιπο νερό μέχρι να πάρουμε έναν παχύρευστο χυλό.

Ρίχνουμε τη φέτα, τη γραβιέρα, πιπέρι, αλατίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας, και ανακατεύουμε.

Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, τον δυόσμο, τα προσθέτουμε στο μείγμα, και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε ελαφρά με τα 25 γρ. ελαιόλαδο ένα ταψί 25×35 εκ. και ρίχνουμε μέσα τον χυλό φροντίζοντας να καλύψει ομοιόμορφα όλη τη βάση του ταψιού.

Ραντίζουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια της τυρόπιτας με τα τελευταία 15 γρ. ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η τυρόπιτα.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς, και σερβίρουμε πασπαλίζοντας, αν θέλουμε, με λίγο μπούκοβο.